zaterdag 27 oktober 2012

De winter is duidelijk in aantocht

Het begint langzaam winter te worden in de polders. Vorige week heerlijk paddenstoelen gefotografeerd in het Drents-Fries Wold, maar daardoor geen telling kunnen doen. En met al die mist deze week had het weinig zin. Vandaag dus gebruik gemaakt van de zon en op zoek gegaan naar de Roerdomp, die deze week weer gemeld werd uit de Hennepoelpolder. Maar vergeefs. Een andere vogelaar had hem net gezien toen ik aankwam, maar de vogel was alweer verdwenen in het riet.

Met de komst van de Roerdomp...
...en de Waterpiepers (allebei al door anderen ter plaatse gezien, maar nog niet door mijzelf) is een start gemaakt met de winterperiode in de polders. Ook de Tafeleenden en de Kieviten laten dat zien. Die laatste is eigenlijk altijd wel te vinden in de polder, maar na de zomer vertrekken de broedende vogels. Daarna is het een tijdje 'Kievit-luw' en vanaf oktober-november zijn er kleine aantallen overwinteraars te vinden in de Veerpolder.

Één van de vier stormmeeuwen in de Hennepoelpolder.

Een andere vogel die bij de winter in de polders hoort is de Stormmeeuw. Deze vogel is tussen oktober en april veelvuldig aanwezig in de polders, dus ik zat al op hem te wachten. Het is ook aardig om te zien dat er een wisseling van de wacht plaats vindt tussen Kleine Mantelmeeuw en Zilvermeeuw. Op dit moment zit voornamelijk de laatste in de polders en is de eerste grotendeels vertrokken. Ook het aantal Kokmeeuwen neemt weer toe. Deze meeuw is meestal ook voornamelijk een wintergast in het gebied, maar minder strikt dan de Stormmeeuw. Ook in juli en augustus zijn er soms veel aanwezig.

Als laatste wintervogel is de Dodaars er weer. Hetzelfde paartje is nog steeds aanwezig in de Veerpolder. Één van de twee in zomerkleed, één in winterkleed.

Dodaars in winterkleed, Veerpolder.

1 opmerking:

  1. Hoi Hans,

    Hier dan eindelijk mijn eerste reactie.
    De blokkade is weg dus nu kan ik reageren.
    Leuk om het verhaal dat je vanmorgen vertelde over de meeuwen, kieviten en de roerdomp hier terug te lezen. Ik volg je blog met veel belangstelling. Het ziet er prachtig uit met zeer veel wetenswaardigheden. De tellingen die ik mag meelopen zijn altijd erg gezellig en zeer leerzaam voor mij.

    Groet

    Fred

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.