dinsdag 9 oktober 2012

Een Tureluur in oktober

De Tureluur is eigenlijk een zomergast, maar komt elke herfst en winter wel een keertje langs in de polder. Zo kon het dat er vandaag één stond te rusten en later rondliep tussen de Slobeenden, Kieviten, Wintertalingen en Watersnippen. Hij was al in winterkleed. Maar één keer eerder had ik een Tureluur in oktober in de polders. Om grote aantallen Tureluurs te zien moet je nu echter naar de kust.

Foeragerende Tureluur tussen de Slobeenden, Wintertalingen
en Watersnippen.

Het was mooi weer en ik was dus ook niet de enige die rondliep met kijker en camera. Niemand had nog Zomertalingen of Pijlstaarten gezien. De eerste is normaal ook al vertrokken richting het zuiden. De tweede Een paar keer gingen de vogels massaal de lucht in. Dan was goed te zien hoeveel eenden er momenteel in de polder zitten. En dat is heel erg veel.
Een Ooievaar vloog rustig over de Hennepoelpolder en overal tussen de Pitrus-pollen en in de slootkantjes zaten Watersnippen. De Zwarte Zwaan zat weer netjes op het nest en hier en daar dook een Fuut onder op zoek naar vis.

Ooievaar boven de Hennepoelpolder.
Ik ben niet zo van de ondersoorten, maar een Grauwe Gans in de geitenwei van de Hennepoelpolder viel erg op vanwege de meer roze dan oranje snavel. Er bestaat een ondersoort, rubrirostris of Oostelijke Grauwe Gans die al eerder in het gebied is gezien dit voorjaar. Deze ondersoort heeft een roze snavel en bredere witte randen aan de veren op de bovenzijde. Misschien is het er één, maar misschien is het gewoon een iets afwijkende Grauwe Gans.

(Oostelijke?) Grauwe Gans in de Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.