zondag 11 november 2012

Waterrallen en november-records

Vanochtend tijdens de wekelijkse ronde, schoten er twee Waterrallen weg uit de slootkant aan de zuidkant van de Hennepoelpolder. Als ze waren blijven zitten, had ik ze niet gezien. Aan de overkant van het slootje, strekte één zich helemaal uit en begon luid te roepen, terwijl de andere vogel zich zo klein mogelijk maakte. Het gebeurt niet vaak dat je ze zo dichtbij ziet, dus snel de camera gepakt. De zon stond nog te laag om ze te verlichten. Met 500mm-lens uit de hand en een sluitertijd van 1/30 seconde is het dan erg lastig om rondscharrelende vogels goed op de plaat te krijgen. Hieronder de beste (minst bewogen) foto.


Verder voldeed deze telling aan de verwachtingen voor november, al zijn er een aantal november-records gebroken. Veel Grote Canadese (218, november-record) en Grauwe Ganzen (111, november-record) in het gebied en een toename van het aantal Kievitten (50, geen record) in de Veerpolder. Tussen de Canadezen zwom nog een verdwaalde Brandgans. De Tafeleenden (4) lijken nu echt blijvend aanwezig. Met 244 exemplaren aanwezig in de Veerpolder, waren de Wintertalingen nog steeds nadrukkelijk aanwezig en hun geluid is een genot om naar te luisteren. Opvallend waren de Slobeenden. In totaal zaten er 150 in het hele gebied. Het vorige record stond op 124 op 6 november 2011.
In de Hennepoelpolder zaten 72 Krakeenden. Eigenlijk had ik er al meer verwacht, maar de gegevens van afgelopen jaren laten zien dat dit een normaal aantal is. De komende weken zou dit aantal moeten toenemen. Eind november zijn er meestal rond de 140 aanwezig.

1 opmerking:

  1. Ha broer, waar de sint al niet goed voor is!
    Die foto met de bruine kiek tussen de huizen,schitterend! Pieter

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.