zaterdag 8 december 2012

IJs verjaagt de vogels

Vanmiddag even gaan kijken wat het effect was van de vorst van afgelopen nacht. De polders lagen er schitterend bij, maar er waren vrijwel geen vogels meer te zien. Alle watervogels waren verdwenen. Geen Meerkoeten, geen Wintertalingen, geen Krakeenden en geen ganzen. Alles lag dicht.

De Veerpolder was wit en dichtgevroren.
Alleen in de Hennepoelpolder was nog een klein stukje open water. Een paar Wilde Eenden maakten daar dankbaar gebruik van.
Af en toe vloog er een Wintertaling over, maar dat was het dan wel wat watervogels betreft. Was dan alles weg? Nee, hier en daar zaten nog de nodige Storm- en Kokmeeuwen, Winterkoningen, Roodborsten, Pimpelmezen, Eksters en Blauwe Reigers.


Storm- en Kokmeeuwen op het ijs in de Hennepoelpolder.
De rietkragen hebben het zwaar te verduren gehad met alle sneeuw van de afgelopen dagen. Veel brede kragen zijn ingestort. Het riet ligt plat. De rietkragen in de Hennepoelpolder zijn daardoor zo smal geworden dat je er dwars doorheen kan kijken. Ik ben benieuwd wat het effect daarvan gaat zijn op de Roerdomp en de Waterral. De eerste is al bijna een maand niet meer gemeld, terwijl dit eigenlijk de periode is dat het waarnemen makkelijker wordt. De laatste heeft zich de afgelopen tijd juist regelmatig laten zien. We wachten af.
Ik kijk net even op waarneming.nl en zie dat er vanochtend nog een hoop Wintertalingen aanwezig waren, net als een paar andere watervogels. Ben benieuwd hoe het morgenochtend tijdens de wekelijkse telling zal zijn.


Roodborst in de Veerpolder. Best knap om je zo achter de oren te krabben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.