zondag 30 december 2012

La Dehesa de Navalvillar

De derde dag van ons bezoek aan Spanje besloten we een voor ons nieuw gebied te gaan bekijken: La Dehesa de Navalvillar, even ten noorden van Colmenar Viejo.

We waren nog niet goed en wel in het gebied of Marian spotte een grote groep Vale Gieren op rotsen zo'n 600 meter verderop. Er zaten ook een aantal zeer donkere exemplaren tussen. Dat moesten Monniksgieren zijn! Langzaam naar de plek sluipend, lukte het om heel dichtbij te komen.

5 Vale Gieren en 4 Monniksgieren op een rots bij la Dehesa de Navalvillar. 
5 Vale Gieren en een Monniksgier. De tweede van rechts deed vermoeden
dat ergens in de buurt een kadaver moest liggen.
Monniksgier.
Monniksgieren zijn niet zo algemeen in Madrid, maar bij Peñalara, in de Sierra de Guadarrama zit een belangrijke populatie. Hemelsbreed is dat maar 20 kilometer vliegen. Vale Gieren zijn veel algemener en zien we elk bezoek aan Colmenar Viejo in groten getale overvliegen.

Onder de Vale Gieren zaten een aantal exemplaren die zowat van top tot teen onder het bloed zaten. Er moest dus een kadaver in de buurt liggen, dat kon niet anders. Het was ook de enige verklaring voor het grote aantal aanwezige gieren. Het duurde dan ook niet lang en we hadden het kadaver gevonden, een dode koe die waarschijnlijk bewust was neergelegd voor de gieren.

Vale Gieren bij het kadaver van een koe. De Ekster en Raven laten
goed zien hoe groot de Vale Gieren zijn. 

Landende Vale Gier. Duidelijk zichtbaar zijn de alula of duimveren,
die ervoor zorgen dat er bij lage snelheid nog voldoende lift is.
Vale Gieren en 1 Monniksgier. De laatste is nog groter en forser
dan de eerste.

1 opmerking:

  1. Wij hebben ze in 2010 op een pad, een aantal km's voor Segovia.
    Dat was toen we 's morgens al redelijk vroeg van Valsain via de bergen naar Segovia liepen. We volgden de Camino de Madrid. Ze zaten vlak naast ons pad toen wij een kam overstaken. Een stuk lager stond een grote kudde runderen op het pad.
    Een grote groep gieren (>60) met de vleugels wijd in de zon. We hebben een hele tijd naar ze zitten kijken. Een van hun kwam na verloop van tijd eens boven ons cirkelen en keek terug...machtig.
    Mijn mooiste herinnering aan die Camino.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.