zondag 25 november 2012

De jaarlijkse Houtsnip is binnen

Vanochtend getwijfeld of ik zou gaan tellen. Donkere luchten en harde wind waren niet zo'n aantrekkelijk vooruitzicht voor een fatsoenlijke telling. Gelukkig ben ik toch gegaan, want anders had ik mijn jaarlijkse Houtsnip gemist.

Veerpolder vanochtend met Grote Canadese Ganzen, Grauwe Ganzen, Nijlganzen, Slobeenden, Tafeleenden, Krakeenden, Wintertalingen, Zilvermeeuw en Kieviten (ze staan er allemaal op).

zondag 18 november 2012

Alles normaal in de polder

Het wordt kouder en donkerder 's ochtends en dat is te merken aan het aantal vogelaars en wandelaars in de polder. Kom ik in de lente en zomer altijd wel een aantal mensen tegen, in de herfst en de winter soms weken achtereen niemand. Ook vanochtend was ik de enige in de polders. Helaas is het licht deze dagen te zwak om fatsoenlijk foto's te maken, dus dat moet ik maar een keertje op een middag doen.

zondag 11 november 2012

Waterrallen en november-records

Vanochtend tijdens de wekelijkse ronde, schoten er twee Waterrallen weg uit de slootkant aan de zuidkant van de Hennepoelpolder. Als ze waren blijven zitten, had ik ze niet gezien. Aan de overkant van het slootje, strekte één zich helemaal uit en begon luid te roepen, terwijl de andere vogel zich zo klein mogelijk maakte. Het gebeurt niet vaak dat je ze zo dichtbij ziet, dus snel de camera gepakt. De zon stond nog te laag om ze te verlichten. Met 500mm-lens uit de hand en een sluitertijd van 1/30 seconde is het dan erg lastig om rondscharrelende vogels goed op de plaat te krijgen. Hieronder de beste (minst bewogen) foto.


zondag 4 november 2012

Toch nog een zomers geluid

Het was koud vanochtend; voor het eerst heb ik koude handen gehad.
Met 29 soorten in de Veerpolder was het een recordtelling. Nog niet eerder telde ik in één telling zoveel soorten in november in deze polder. Het aantal vogels was echter aanzienlijk lager dan voorgaande jaren (386 tegen 500-800).  Dit is voornamelijk te wijten aan de Meerkoeten (31) die niet in het gebied zaten, maar in de Warmonder Leede en de Wintertalingen (161), Slobeenden (20) en Watersnippen (16) die dit jaar al in oktober gepiekt hebben. De kleine aantallen Waterpiepers (2), Vinken (2), Roodborsten (3), Pimpelmezen (5), Merel (1) en Spreeuwen (16) konden dit niet rechttrekken.
Voor de Hennepoelpolder was het aantal soorten 19, vergelijkbaar met november in de voorgaande jaren. Ook het aantal vogels (305) is vergelijkbaar.
Bijzondere waarneming deze keer was een Tureluur die hoog, roepend in kwam vliegen. Een zomers geluid zo in november. Hij landde in de Veerpolder, waarna ik hem uit het zicht verloor. Het was de tweede keer in 4 jaar dat ik een Tureluur telde in november.

vrijdag 2 november 2012

Polders (bijna) leeggewaaid?

Met alle regen de laatste dagen had het weinig zin om de polders in te trekken, dus vandaag gebruik gemaakt van de afwezigheid van neerslag.
Bij aankomst landde er vlakbij een Waterpieper, de eerste die ik dit jaar aan de grond zie in de polders, na een aantal keer al overvliegende exemplaren te hebben gezien.