zondag 30 december 2012

Uitstapje naar Spanje

Even geen poldertjes, maar om de pijn wat te verzachten wonen mijn schoonouders in een mooi stukje Spanje, net boven Madrid. En daar heb ik mijn eigen 'poldertjes'. Bepaalde plekken rondom het dorp bezoek ik elk jaar om te vogelen, onder andere de velden aan het eind van de straat.

Graszanger op het hek van de militairen, aan het eind van de straat.
's Zomers zit het er vol met verschillende soorten grasmussen, Grielen, Moorse Nachtzwaluwen, Koeriegers en Dwergooruilen. Behalve de Grielen, zijn deze soorten weg in de winter.
Maar er zit nog voldoende.

La Dehesa de Navalvillar

De derde dag van ons bezoek aan Spanje besloten we een voor ons nieuw gebied te gaan bekijken: La Dehesa de Navalvillar, even ten noorden van Colmenar Viejo.

We waren nog niet goed en wel in het gebied of Marian spotte een grote groep Vale Gieren op rotsen zo'n 600 meter verderop. Er zaten ook een aantal zeer donkere exemplaren tussen. Dat moesten Monniksgieren zijn! Langzaam naar de plek sluipend, lukte het om heel dichtbij te komen.

5 Vale Gieren en 4 Monniksgieren op een rots bij la Dehesa de Navalvillar. 

zondag 16 december 2012

Bergeenden in december

Vanochtend zaten er 2 Bergeenden in de Veerpolder. Sinds 2009 heb ik ze niet meer in een decembertelling gehad en dit jaar was de laatste telling met Bergeenden in augustus. Leuk dus om ze weer eens te zien.

Bergeend, vandaag in de Veerpolder.
Verder was het een aardig volle telling voor de tijd van het jaar: 25 soorten.
De Koperwieken zijn nu regelmatig ter plekke, nadat ze al een paar weken overvlogen tijdens de tellingen. Ze zitten voornamelijk aan de westkant van de Veerpolder in de bomen.

donderdag 13 december 2012

Grote Zilverreiger en Keep

Rond half twaalf even in de polders geweest. Tegen de verwachting in - er lag veel ijs - zat er nog een grote groep Wintertalingen in de Veerpolder in een wak, samen met een paar Slobeenden. Bij binnenkomst vloog er direct een Houtsnip op, de derde al weer dit jaar.
In de Hennepoelpolder was kort een mannetje Sperwer aan het zoeken naar prooi. Hij vloog weg vlak boven het ijs, er zat niet veel. Terug in de Veerpolder een nieuwe soort voor mij: een Keep. Hij zat tussen een paar vinken. Misschien zaten er nog meer tussen, maar er was geen tijd om ze allemaal even te bekijken.

Grote Zilverreiger, vandaag in de Veerpolder.
Ik stond op het punt om terug naar huis te fietsen, toen Fred aankwam. Al kletsend zag hij over mijn schouder een Grote Zilverreiger landen in de Veerpolder. Het was alweer bijna een jaar geleden dat ik er één had gezien in het gebied. Hij zat kort aan de grond en vertrok vervolgens weer richting Warmond. Hopelijk doen ze deze winter weer wat vaker de polders aan.

zondag 9 december 2012

Dag ijs, welkom terug vogels!

Wat een verschil met gistermiddag. Al het ijs is verdwenen en de rietkragen gaan langzaamaan weer rechtop staan.
Met 308 Wintertalingen in de Veerpolder zat het water weer redelijk vol. Ook de Slob-, Tafel- en Krakeenden hebben vannacht de weg terug gevonden, al waren het er minder dan vorige week. Alleen de ganzen waren nog niet terug. In het elzen/berkenbosje aan de kant van de spoorlijn zaten 3 Koperwieken, de eerste keer dat ik ze dit najaar ter plaatse zie (niet overvliegend).
De Hennepoelpolder was in vergelijking met de Veerpolder opvallend leeg. Geen grote groepen eenden op het water, alleen redelijk wat Krakeenden in de tochten tussen het riet. In de zuidpunt van het gebied vloog een Houtsnip op, de tweede die ik dit jaar zie tijdens de tellingen. Het is een 'verdubbeling' van het aantal jaarlijkse Houtsnippen van 1 naar 2 exemplaren. Maar goed, dat is dan ook niet zo moeilijk. Hij verdween tussen de huizen van de Martinus Houttuynhof. In de zuidwesthoek een nieuwe soort voor dit najaar: 2 Graspiepers. De laatste telling waar die in zaten dateert al weer van oktober 2011. Dit jaar zijn ze nog niet veel gemeld uit het gebied, dus dat was een leuke waarneming. Even verderop vlogen 2 Watersnippen op. Ze zitten er nog, maar in zeer lage dichtheid.

zaterdag 8 december 2012

IJs verjaagt de vogels

Vanmiddag even gaan kijken wat het effect was van de vorst van afgelopen nacht. De polders lagen er schitterend bij, maar er waren vrijwel geen vogels meer te zien. Alle watervogels waren verdwenen. Geen Meerkoeten, geen Wintertalingen, geen Krakeenden en geen ganzen. Alles lag dicht.

De Veerpolder was wit en dichtgevroren.
Alleen in de Hennepoelpolder was nog een klein stukje open water. Een paar Wilde Eenden maakten daar dankbaar gebruik van.

zondag 2 december 2012

Pestvogels!

Ik zat net het vorige bericht te schrijven toen Fred Klootwijk belde. Er zaten 4 Pestvogels in de wijk Poelgeest. Snel op de fiets gesprongen en binnen 10 minuten daar. Ze zaten er nog.
Eerst vanaf de straat wat gefotografeerd. Fred zat inmiddels op de eerste verdieping van het huis tegenover de boom waarin de vogels zaten. Samen met Sandra, die de vogels als eerste had gemeld op waarneming.nl. Gauw aangesloten en vanaf een meter of 5-6 foto's kunnen maken. Sandra bedankt!
Na een tijdje werd het tafereel ruw verstoord door een Gaai. Die stortte zich letterlijk in de boom, waardoor de Pestvogels geschrokken wegvlogen.



Pestvogels in de Eli Heimanshof, Poelgeest, Oegstgeest.

Van twee naar één bladzij

Ergens aan het einde van het jaar komt het moment dat ik voor de tellingen nog maar één bladzij in mijn boekje nodig heb in plaats van twee. Vandaag was het zover. De Watersnippen zijn verdwenen, de ganzen en Aalscholvers zijn nog aan het toenemen en de rest kabbelt een beetje voort. Hieronder het lijstje voor de eerste decembertelling.

Veerpolder Hennepoelpolder
Aalscholver112
Blauwe Reiger01
Knobbelzwaan01
Grauwe gans330
Grote Canadese gans1420
Brandgans02
Nijlgans10