zondag 24 maart 2013

Gevoelstemperatuur ver beneden 0

Eind maart en ondanks de enorme kou druppelen de soorten toch langzaam binnen. Dankzij een vogelexcursie van Jelle van Dijk - wat een bikkels dat ze de snijdende kou trotseerden - kon ik de Kemphaan toevoegen aan de soortenlijst van 2013.
De vogels waren erg vliegerig vanochtend. Van de 600 Grutto's die er om 7:30 nog zaten waren er nog maar een paar over om 8:50. De meeste waren vertrokken richting het oosten. Eerder waren ze al massaal opgegaan, maar ik kon toen geen roofvogel ontdekken. Is ook best lastig met continu tranende ogen van de wind.
De Veerpolder lag voor een groot deel dicht met een dunne laag ijs, dus de meeste eenden waren er niet. Door de wind was de grote plas vrijwel leeg. De Meerkoeten hadden massaal de uitwijk genomen naar de Warmonder Leede. Aan de randen zaten nog wel wat Wintertalingen, Slobeenden, een Fuut en 8 Bergeenden. Uit de bosjes aan de oostkant vlogen 2 Watersnippen op.
De Hennepoelpolder is iets beschutter en daar zaten dan ook meer eenden. De 2 Pijlstaarten die gisteren in de Veerpolder zaten, hadden gezelschap van een derde mannetje gekregen en de Wintertalingen waren hier naartoe verkast. Ook één eenzame Grutto had besloten dat de Hennepoelpolder toch beter toeven was. In de tochten aan de zuidkant zaten zo'n 20 Kuifeenden.
En nu mag de lente van mij echt wel gaan beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.