zondag 16 juni 2013

Boomvalk probeert Boerenzwaluw te slaan

Wat is het toch een schitterende vogel, de Boomvalk. Minutenlang probeerde een adult één van de Boerenzwaluwen te vangen, zonder succes. Hij (of zij) kwam laag aanvliegen en probeerde de zwaluwen van onderaf te pakken. De snelheid en wendbaarheid van beide soorten waren een genot om naar te kijken. Twee keer eerder zat er een Boomvalk in de tellingen (2009 en 2011), maar hij wordt elk jaar in de polders gezien.

Het was redelijk rustig in de polders. Wel zijn in de Hennepoelpolder de eerste Waterhoenen uit het ei gekropen.

Een van de 6 Waterhoen-pullen in de Hennepoelpolder.

Zo te zien zijn de pullen al wat ouder. Het ging om 2 nesten, met resp. 4 en 2 pullen. Ze zijn wel iets later dan normaal, maar goed dat zijn we dit jaar inmiddels wel gewend.

Ook bij de Tafeleenden in de Veerpolder is een tweede (of derde?) nest uitgekomen. Een klein nest, met slechts 2 pullen. De twee vrouwtjes die al een tijdje rondzwemmen met pullen, hebben er nog 4 over. Ik weet nog steeds niet of het 1 nest is met een meehelpende zus of twee nesten die samen optrekken. Ik vermoed het eerste.

De Tafeleend-vrouwtjes hebben nog 4 pullen over.
De Tureluurs lopen dit jaar duidelijk achter. Buiten dat ze niet gebroed hebben in het gebied, blijft het aantal laag. Maar, vandaag zaten er gelukkig 5 in de Veerpolder. Het zou toch wel jammer zijn als deze vogel nog verder afneemt in de polder. Het geluid en het beeld horen er gewoon bij in de zomer.

Tureluur
De Bosrietzanger zit nog in de Hennepoelpolder en er zwerven nu vrijwel altijd Lepelaars rond (vandaag 6). Langzaam beginnen de Krakeenden weer toe te nemen, maar ik heb nog geen pullen gezien, terwijl die er elk jaar wel zijn. Hetzelfde geldt voor de Kuifeenden.
De Blauwborst laat zich niet meer zien of horen, maar ik weet vrijwel zeker dat er een nest zit (of zat) tegenover de brug naar de Veerpolder. De Blauwborst zit zo'n twee weken op de eieren en de jongen zijn na nog eens zo'n twee weken vliegvlug. Dat betekent dat we op moeten gaan letten op jongen.

Bergeend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.