zondag 14 juli 2013

Britse gast in de polder

Vanochtend liep er een mannetje Rouwkwikstaart rond in de Veerpolder, volop in zomerkleed. Duidelijk was te zien dat de rug zwart was en niet grijs, waardoor er geen contrast zat tussen rug en de zwarte kap over de kop. Helaas vloog hij snel weg naar een ander deel van de polder, waar ik hem niet terug kon vinden. Geen foto kunnen maken, dus hierbij maar een eerdere foto uit de Farne Islands.

Rouwkwikstaart, Farne Islands. Er zat er vanochtend 1 in de Veerpolder.
De Rouwkwikstaart is de Britse variant van de Witte Kwikstaart en wordt door sommigen als ondersoort (bv. waarneming.nl), door sommigen als aparte soort (bv. ANWB-gids) beschouwd.
De piek aan waarnemingen in Nederland ligt tijdens de voorjaarstrek in maart-april, als de vogels Nederland aandoen op weg naar de broedgebieden op de Britse eilanden. Tijdens de najaarstrek komen ze nauwelijks langs, want dan steken ze direct over naar Frankrijk. Dat er nu in juli één in de Veerpolder zit is wel bijzonder; op waarneming.nl staan tot nog toe 10 meldingen van waarschijnlijk 8 verschillende vogels.

Verder was het een goede telronde, met 37 soorten in de Veerpolder en 29 soorten in de Hennepoelpolder.

De laatste week worden er weer regelmatig Kemphanen gezien en vanochtend zaten er ook weer drie mannetjes in de Veerpolder en één mannetje in de Hennepoelpolder. Ook de Lepelaars doen het de laatste tijd goed (VP: 3, KHP: 4). De Grasmussen in de Veerpolder hebben jongen en verzamelen regelmatig voer voor die jongen in het Elzen-Berkenbosje en vliegen dan naar het nest dat onzichtbaar verborgen is in het braamstruweel op het treintalud.

Grasmus, Veerpolder. April 2013.
In beide polders zat een Stormmeeuw. Deze vogel zit normaal niet in de zomer hier, maar in de winter. Het is dan ook voor het eerst dat ik ze in juli spot. Een Bosruiter scharrelde rond in de Veerpolder, tussen het pitrus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.