zondag 1 september 2013

De Snor heeft gebroed!

Vanochtend werd bij de molen in de Hennepoelpolder mijn aandacht getrokken door een zacht, herhaald 'tjik-tjik' uit het riet. Omdat ik het niet kon thuisbrengen, bleef ik staan en werd vervolgens verrast door de duidelijke ratel van de Snor. Het was kort en zachtjes, maar overduidelijk. En uit dezelfde rietkraag kwam bedelgeluid van minimaal één jong. Nog een tijdje later zag ik twee vogels heen en weer vliegen tussen de rietkragen. En toen ik eindelijk de bruinige onderstaartveren zag, wist ik het helemaal zeker: 2 Snorren en ze hebben in de Hennepoelpolder gebroed!

De Snor afgelopen juli op ongeveer dezelfde plek.
Het is de eerste keer dat er een broedgeval van de Snor vastgesteld kan worden in de polders. Op de site van Vogelbescherming is te zien dat het aantal vastgestelde broedparen in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen. Aan deze kant van het land zijn het er echter maar enkele. In september vertrekt de Snor naar Afrika om daar te overwinteren.


Naast de Snor was het erg rustig in de polders. Het aantal soorten was wel hoog voor de tijd van het jaar (VP:25, op twee na het hoogste aantal voor september; KHP:24, ex equo het hoogste aantal voor september), maar de aantallen erg laag. In de Veerpolder telde ik 269 exemplaren, het laagste aantal voor begin september sinds de start van de tellingen (okt-2008). In de Hennepoelpolder was het iets minder drastisch, maar met 167 vogels was het de laagste september-telling sinds 2010. Opvallend.
Het verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door de Grauwe en Grote Canadese Gans die momenteel resp. nauwelijks danwel niet aanwezig zijn. Daarnaast blijven de Slobeend (7 exemplaren) en de Wintertaling (31 exemplaren) sterk achter bij voorgaande jaren. Toen zaten er begin september resp. ruim 100 en 40.

Ook opvallend is het hoge aantal dode eenden, iets dat andere vogelaars ook al is opgevallen. De vraag is of er botulisme in het gebied zit, ook omdat er vogels worden waargenomen met verlammingsverschijnselen/stuiptrekkingen.

Zieke Wintertaling in de Veerpolder.
Vanochtend zat er een Wintertaling-vrouwtjes met stuiptrekkingen in de Veerpolder en lagen er her en der dode Wintertalingen en Wilde Eenden. Botulisme wordt veroorzaakt door een gifstof die uitgescheiden wordt door een bacterie. De grootste kans op botulisme bestaat bij warm, stilstaand en ondiep water. De afgelopen weken waren wat dat betreft goed voor de bacterie. Ik heb het vermoeden van botulisme doorgegeven aan het Zuid-Hollands Landschap.


Dode eenden in de polders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.