zondag 3 november 2013

Vogels blijven uit de wind

Regen, wind en griep gooiden de laatste tijd een beetje roet in het eten, maar vanochtend kon ik weer gaan tellen. Het waaide redelijk en de meeste vogels hadden een plekje uit de wind gezocht. In de Veerpolder zaten de Wintertalingen (117), Tafeleenden (7) en Slobeenden (48) dicht tegen de Pitrus-randen aan of in de kleinere, beschutte plasjes. Alleen de Grote Canadese (143) en Grauwe Ganzen (13) waagden zich op de grote plas.

Eerste winter Rietgors (grijze stuit), Veerpolder.

Tussen de begroeiing door kon ik 3 Waterpiepers vinden. Met de steeds hogere begroeiing in de Veerpolder zijn deze piepers steeds lastiger te vinden. Meestal verraden zij zich door roepend op te vliegen, maar vandaag deden ze dat blijkbaar liever niet i.v.m. de wind.
Tegenover het bruggetje naar de Hennepoelpolder zat nog een Rietgors op de grond. Het was een eerste winter, waarschijnlijk een mannetje, vanwege de duidelijk grijze stuit.

Met 586 vogels, verdeelt over 16 soorten was het rustig in de Veerpolder. Het aantal soorten was laag in vergelijking met november-tellingen uit voorgaande jaren. Normaal tel ik rond deze tijd nog meer dan 20 soorten.
In de Hennepoelpolder was het aantal soorten vergelijkbaar met begin november 2011 (17 soorten). Aan de zuidkant zaten nog wat Watersnippen (3) in de waterkant. Het is een vaste plek voor deze soort en als je de kant even afspeurt, zijn ze goed te zien. Her en der tegen het riet aan zaten nog 75 Krakeenden en 29 Slobeenden, afgewisseld met 21 Wintertalingen.

Watersnippen aan de zuidkant van de Hennepoelpolder,
eerder gefotografeerd eind oktober.
Afgelopen weken ben ik een paar keer tussendoor in de polders geweest. Hier nog een paar foto's.

Blauwe Reiger, Veerpolder.
Buizerd, Veerpolder.
Badderende Ekster, Hennepoelpolder.
Kievit, Veerpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.