zondag 17 november 2013

Waar zijn de Wintertalingen?

Het is de laatste weken erg rustig in de Veerpolder. Heel erg stil zelfs. In vergelijking met de voorgaande jaren zijn er veel minder vogels aanwezig. November 2011 en 2012 waren erg goede maanden voor de Wintertaling. Dit jaar blijven het echter maar enkele tientallen per telling. Gisteren, tijdens de watervogeltelling op de Kagerplassen, konden we ook maar weinig Wintertalingen tellen. Het ligt dus niet alleen aan de polders Poelgeest. Mogelijk is het nog niet koud genoeg geweest. We wachten af.

Slobeenden, Krakeenden en Wintertalingen (achterin) in de
Klaas Hennepoelpolder.

Maar het gebrek aan Wintertalingen is niet genoeg om het grote verschil in aantallen met de voorgaande jaren te verklaren. Ook het aantal soorten blijkt aanzienlijk lager. En dat heeft natuurlijk zijn effect op het totaal aantal vogels. Wellicht heeft de hoge waterstand er ook mee te maken.

Getelde aantallen vogels tijdens novembertellingen 2008-2013 in
de Veerpolder. 2013 valt beduidend lager uit dan de voorgaande jaren.

Getelde aantal soorten tijdens novembertellingen 2008-2013 in
Veerpolder. Op de x-as het volgnummer van de telling.
Opvallend is dat de afname alleen duidelijk is in de Veerpolder. In de Hennepoelpolder zijn de aantallen (zowel soorten als exemplaren) vergelijkbaar is met voorgaande jaren. 

Vandaag zaten er 16 soorten in de Veerpolder en 19 in de Hennepoelpolder. Met 263 exemplaren spande de Meerkoet in de eerste, met 56 exemplaren de Krakeend in de laatste polder de kroon. In de Veerpolder zat een gekleurringde Nijlgans en vloog een groep van 30 Watersnippen het eilandje op, om volledig te verdwijnen tussen de begroeiing. Met de verrekijker kon ik er nog maar een paar terugvinden.
Een mannetje Sperwer joeg de Wintertalingen in de Hennepoelpolder de stuipen op het lijf en in het riet vlogen 2 Rietgorzen heen en weer. Het was een telling zonder bijzonderheden, maar het blijft lekker om de ochtend hier te beginnen.

Nijlganzen in de Veerpolder. De linkervogel heeft twee kleurringen:
rechts wit-Y en links blauw-U.

Een Aalscholver vliegt voorbij de plek waar vroeger veel Aalscholvers
zaten. De begroeiing nu maakt landen onmogelijk.

Zo'n 30 Watersnippen verdwenen in de begroeiing van het eilandje in
de Veerpolder.


Een Fuut en Kokmeeuwen in winterkleed; Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.