zondag 8 december 2013

Eindelijk Grote Zilverreigers

Eindelijk was het weer zover. Bij aankomst in de Veerpolder zaten er twee Grote Zilverreigers onder de dode bomen aan de noordkant. In de omgeving zie ik ze regelmatig, met name in de omgeving Rijpwetering/Oud Ade. Sinds 2011 komen ze ook sporadisch in de tellingen voor, maar nooit meer dan één. Dit keer dus twee.

Twee Grote Zilverreigers in de Veerpolder.
Het is me al vaker opgevallen dat het niet zo botert tussen Grote Zilverreigers en Blauwe Reigers. Zolang de eerste op de grond blijven, lijkt er niet zoveel aan de hand, maar zodra ze opvliegen gaan de Blauwe Reigers er achteraan. Ook vanochtend gebeurde dat en joegen ze de Grote Zilvers het gebied uit. Vanuit een boom werd dit alles gadegeslagen door een Buizerd.

De Kievitten trekken weer rond in groepen. Twintig exemplaren hadden besloten even neer te strijken in de Veerpolder, maar vlogen uiteindelijk toch weg richting de Kagerplassen. Echt grote groepen zijn het nu nog niet, maar afgaande op de afgelopen jaren kunnen ze dat de komende tijd wel worden. Het record staat momenteel op 280 eind december 2011.

Wegvliegende Kievitten.
Tussen de Grote Canadese en Grauwe Ganzen zwommen nog 2 Bergeenden, allebei heel mooi in hun veren. De soortenteller 2013 staat na deze telling op 97 voor beide polders samen. Ik zag ze niet allemaal tijdens de zondagtellingen, maar wel allemaal echt ter plaatse (dus zonder overvliegende soorten). Met een beetje mazzel haal ik dit jaar voor het eerst de 100.

In de Hennepoelpolder stond bij het gemaal een installatie om water uit de polder te pompen. Het is blijkbaar zo nat dit jaar dat dat nodig is. Het water staat de laatste tijd inderdaad wel erg hoog.

Pomp-installatie in de Hennepoelpolder.
De Zwolse Sperweruil blijft me achtervolgen. Met verschillende vogelaars en vogelliefhebbers in de familie kwam hij gisteren tijdens de Sinterklaasviering in vier gedichten met naam en toenaam langs. Daarmee mag hij zich de meestgenoemde vogel tijdens pakjesavond noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.