vrijdag 29 maart 2013

Lepelaar en Kleine Plevier breiden soortenlijst uit

Dat scheelt wel als de wind wegvalt. Vanochtend was het koud, maar goed toeven in de polders. Rijdend op de Thijsselaan zag ik zo'n 100 Grutto's wegvliegen. Ze vertrekken steeds vroeger; het was 7:30. Om 7:40 zaten er nog 606, om 8:50 nog maar tientallen.

Er lag een boel ijs in de Veerpolder.

zondag 24 maart 2013

Gevoelstemperatuur ver beneden 0

Eind maart en ondanks de enorme kou druppelen de soorten toch langzaam binnen. Dankzij een vogelexcursie van Jelle van Dijk - wat een bikkels dat ze de snijdende kou trotseerden - kon ik de Kemphaan toevoegen aan de soortenlijst van 2013.
De vogels waren erg vliegerig vanochtend. Van de 600 Grutto's die er om 7:30 nog zaten waren er nog maar een paar over om 8:50. De meeste waren vertrokken richting het oosten. Eerder waren ze al massaal opgegaan, maar ik kon toen geen roofvogel ontdekken. Is ook best lastig met continu tranende ogen van de wind.
De Veerpolder lag voor een groot deel dicht met een dunne laag ijs, dus de meeste eenden waren er niet. Door de wind was de grote plas vrijwel leeg. De Meerkoeten hadden massaal de uitwijk genomen naar de Warmonder Leede. Aan de randen zaten nog wel wat Wintertalingen, Slobeenden, een Fuut en 8 Bergeenden. Uit de bosjes aan de oostkant vlogen 2 Watersnippen op.
De Hennepoelpolder is iets beschutter en daar zaten dan ook meer eenden. De 2 Pijlstaarten die gisteren in de Veerpolder zaten, hadden gezelschap van een derde mannetje gekregen en de Wintertalingen waren hier naartoe verkast. Ook één eenzame Grutto had besloten dat de Hennepoelpolder toch beter toeven was. In de tochten aan de zuidkant zaten zo'n 20 Kuifeenden.
En nu mag de lente van mij echt wel gaan beginnen.

vrijdag 22 maart 2013

Kort vrijdagbezoek 22 maart

Niets zo goed om de dag weer vlot te trekken als een bezoekje aan de polders.

3 Bonte Strandlopers en 2 Pijlstaarten (mannetjes) breidden de soortenlijst voor dit jaar weer verder uit en de teller staat nu voor beide polders samen op 51. Hieronder een paar foto's van de vogelrijkdom.


Één van de twee mannetjes Pijlstaart in de Veerpolder.

zondag 17 maart 2013

Grutto record omhoog bijgesteld

Het bleef knagen...hoeveel Grutto's zaten er vanochtend nou echt? Na een rusteloze middag toch maar even de stippen-methode toegepast (zie bericht 10 maart). En wat blijkt, na het tellen van de individueel herkenbare exemplaren moet ik het recordaantal bijstellen naar 1216.
Dit keer was ik dus te conservatief in mijn schatting. Maar met een afwijking van 10% was de eerste schatting van 1100 Grutto's toch redelijk goed.

Grutto-record aan flarden!

Zaterdag schrok ik toen een mede-teller voor de Watervogeltellingen vertelde dat hij donderdagavond in de Veerpolder tussen de 1000 en 1300 Grutto's had geteld. Een ongelooflijk aantal en ik was bang dat ik de piek dit jaar zou missen. Vol verwachting ging ik vanochtend dus op weg voor de zondagochtendtelling.

En ze zaten er nog! Twee grote groepen, één van zo'n 400 op de punt rechts van het eilandje, één van zo'n 600 op het eilandje zelf. Daarbij nog een paar kleinere groepjes in het water van 25-40 exemplaren en ik kwam op een totaal van 1100 Grutto's*. En daarmee is het record van vorig jaar - 664 - aan flarden.


Grutto's op het eilandje in de Veerpolder. 

zondag 10 maart 2013

Hoe tel je een dichte groep Grutto's?

Vanochtend zat het eilandje in de Veerpolder vol met honderden Grutto's. Fred Klootwijk was er ook en samen hebben we geprobeerd de groep te tellen. Dat was lastig, want ze zaten erg dicht op elkaar en het licht was niet al te best.
In eerste instantie schatte ik 500-550 exemplaren, maar na nog een keer schatten kwam ik op 600. Aardig in de buurt van het recordaantal van 664 uit 2012. Maar toen waren het meerdere, lossere groepen en heb ik daadwerkelijk kunnen tellen. En...hoe goed was de schatting van vandaag?

Als je zelf eens wilt proberen te schatten, schat dan hoeveel Grutto's er op onderstaande foto staan (klikken voor een iets groter beeld). Onder "Meer lezen" staat het antwoord.

Er zaten erg veel Grutto's op het eilandje in de Veerpolder.


dinsdag 5 maart 2013

Op naar de 850?

Vandaag mooi weer, dus eindelijk weer eens wat kunnen fotograferen in de polders.

Er zaten minimaal 134 Grutto's in de Veerpolder, allemaal rustig aan het foerageren. Mooi gezicht, mooi geluid. En...het gaat de goede kant op. Zet de trend zich voort?

Grutto's in de Veerpolder, begin van de middag. Ik tel er 95 op de foto.