zondag 29 december 2013

Soort 98: Grote Zaagbek

Soort nummer 98 is binnen voor dit jaar: een vrouwtje Grote Zaagbek vloog op uit de plas voor het gemaal in de Hennepoelpolder op het moment dat ik de ganzen aan het tellen was vanaf het bruggetje naar de Veerpolder. Ze vloog gelukkig nog een rondje over het gebied, zodat ik een foto kon maken.


Vrouwtje Grote Zaagbek vliegt weg uit de Hennepoelpolder.
De Grote Zaagbek is voor zover ik weet niet eerder in de polders waargenomen. Wel zijn er meerdere meldingen uit de Warmonder Leede en de Haarlemmertrekvaart, die beide langs de polders lopen. Het was dus wachten totdat deze soort in de polders zelf op zou duiken.

zondag 8 december 2013

Eindelijk Grote Zilverreigers

Eindelijk was het weer zover. Bij aankomst in de Veerpolder zaten er twee Grote Zilverreigers onder de dode bomen aan de noordkant. In de omgeving zie ik ze regelmatig, met name in de omgeving Rijpwetering/Oud Ade. Sinds 2011 komen ze ook sporadisch in de tellingen voor, maar nooit meer dan één. Dit keer dus twee.

Twee Grote Zilverreigers in de Veerpolder.
Het is me al vaker opgevallen dat het niet zo botert tussen Grote Zilverreigers en Blauwe Reigers. Zolang de eerste op de grond blijven, lijkt er niet zoveel aan de hand, maar zodra ze opvliegen gaan de Blauwe Reigers er achteraan. Ook vanochtend gebeurde dat en joegen ze de Grote Zilvers het gebied uit. Vanuit een boom werd dit alles gadegeslagen door een Buizerd.

zondag 1 december 2013

Geen Sperweruil

In de week dat de Sperweruil de gemoederen in heel Nederland en omgeving bezig houdt en het journaal haalt, is uit de polders Poelgeest weinig bijzonders te melden. Weinig soorten vandaag en relatief lage aantallen. Alleen de ganzen (Grote Canadees en Grauwe) zijn er nog in redelijke hoeveelheden (93 resp. 75 in het hele gebied).


Grote Canadese Ganzen verlaten de Veerpolder.