zondag 12 januari 2014

Kou brengt nog geen nieuwe soorten

Het was natuurlijk niet zo erg koud vannacht, maar het begon er even een beetje op te lijken. Ik hoopte dan ook stiekem dat er wat andere soorten in de polders zouden zitten. Misschien de Roerdomp, misschien weer een Pijlstaart of Blauwe Kiekendief.
Helaas was dat niet zo. Het waren de gebruikelijke gasten (Veerpolder): Wintertalingen (182), Krakeenden (52), Meerkoeten (82), Tafeleenden (3), Slobeenden (29). Niet 1 roofvogel deze keer. Wat wel elk jaar hetzelfde is, is dat de Meerkoeten het gebied uittrekken als het kouder wordt. Zaten er tot vorige week nog tegen de 200 exemplaren in de Veerpolder, vandaag waren dat er maar 82.

Wel een gebruikelijke winterbezoeker is de Grote Mantelmeeuw. Vandaag vloog er weer 1 rond, deels verblijvend in de Veerpolder, deels in de Hennepoelpolder.

Grote Mantelmeeuw boven de Hennepoelpolder.

In de Hennepoelpolder, vlak bij het bruggetje naar de Veerpolder riep een Waterral. Die heb ik ook al weer een tijdje niet kunnen waarnemen. Fijn om te weten dat hij er nog zit.
Aan de zuidkant zijn de Zwarte Zwanen bezig met de bouw van een nest. Dat gebeurt elk jaar wel als het wat kouder begint te worden. Vorig jaar een nest in maart, nu al in januari. Het nest ligt ergens anders dan afgelopen jaren, een tiental meters meer naar het oosten. Ik ben benieuwd of er weer eieren in komen te liggen.

Nestbouwende Zwarte Zwanen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.