maandag 24 maart 2014

Rosse Grutto blijft een paar dagen

Sinds vrijdag verblijft er een Rosse Grutto in de Veerpolder. Vorig jaar mei is deze vogel hier al een keer waargenomen, maar toen heb ik hem gemist. Dit leek nu ook te gaan gebeuren. Vrijdag en zaterdag had ik geen mogelijkheid om te gaan kijken en zondag tijdens de wekelijkse telling was hij niet aanwezig. Zondagavond werd hij weer gemeld, dus vanochtend gaan kijken. Gezien het gemak waarmee ik hem vanochtend met het blote oog vond tussen de aanwezige Grutto's, denk ik niet dat ik hem zondag over het hoofd heb gezien.

Rosse Grutto tussen de Grutto's in de Veerpolder.


Rosse Grutto tussen de Grutto's in de Veerpolder.
De Rosse Grutto is in Nederland een vogel van de kust. De Veerpolder is al redelijk ver landinwaarts. Hij verschilt van de Grutto onder andere door kortere poten en, in winterkleed (zoals dit exemplaar), een gestreepte rug. De andere verschillen, zoals een opgewipte snavel, een gestreepte staart, een witte rugwig en het ontbreken van een vleugelstreep, waren vanochtend niet te zien omdat het dier met de kop in de veren aan het rusten was.

Baltsende Kievitten, links het mannetje, rechts het vrouwtje (kortere kuif).
In het zonnetje was het vanochtend heerlijk. De Kievitten waren druk aan het baltsen en de ganzen aan het bakkeleien. In de Hennepoelpolder werd druk gezongen door verschillende Rietgorzen en zaten weer redelijk wat Knobbelzwanen. Een korte wandeling langs de rietkraag aan de noordkant leverde helaas nog geen Blauwborst op, dus dat blijft nog even wachten. Ook de Kleine Plevier is nog niet terug.

Binnenkomende Grauwe Gans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.