zondag 6 juli 2014

Kleine Karekiet nader bekeken

Er zijn van die vogels die je goed denkt te kennen, maar soms toch nieuwe dingen laten zien. De Kleine Karekiet was vandaag zo'n vogel. Je krijgt hem niet zo vaak echt goed te zien en heel veel opvallende kenmerken heeft hij niet. Vanochtend zat er één te zingen in de Veerpolder bij het bruggetje aan de noordoostkant.

Kleine Karekiet, Veerpolder.
Ik kon hem goed zien en wat opviel, waren de gele onderkanten van de tenen. Thuis eens opgezocht hoe dat zit, maar de gidsen geven dit niet aan. Dan maar zoeken op internet en dat levert een hoop foto's op, maar meestal niet zo goed dat de onderkant van de voet duidelijk te zien is. Uiteindelijk vind ik foto's op het ringersdagboek van Henri Bouwmeester (Ringersdagboek - H. Bouwmeester): poten met ring, waarop duidelijk de gele kleur te zien is. Kijk, zo leer je weer eens wat.

Poten Kleine Karekiet. Duidelijk
is de gele kleur te zien.
De Veerpolder-telling leverde 2 nieuwe soorten op voor dit jaar, de Groene Specht en de Holenduif. De eerste zit vaker in de polder, maar is meestal alleen te horen aan de overkant van de Warmonder Leede. Nu zat er een juveniel op het pad aan de westkant. De Holenduif zat heel even te drinken vanaf de rand van het eilandje. In de Veerpolder is een tweede Kuifeend-nest uitgekomen. Moeder zwom met 3 pullen rond.
Met 3 juveniele Tureluurs, 6 Lepelaars (waaronder ook juvenielen), een Riezanger en een Rietgors kwam het soortenaantal in de Veerpolder op 31.

Juveniele Tureluur.
In de Hennepoelpolder was het aanzienlijk rustiger. Onder de slechts 21 soorten zat wel nog een Witgat. De succesvolle broedgevallen kunnen uitgebreid worden met 2 Waterhoen-nesten (beide 3 pullen) en 1 Meerkoet-nest (slechts 1 pul).

Rietgors, Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.