zondag 17 augustus 2014

Zomertaling redt de ochtend

Het was vanochtend grauw en winderig in de polders. Veel vogels zaten er dan ook niet. Lepelaars blijven natuurlijk altijd leuk om te zien, zeker als ze met hun snavel heen en weer zwiepend door het water vlak langs komen. Er zaten er in het hele gebied 7. Tussen deze vogels in foerageerden nog 6 Grutto's. In de Veerpolder kwam ik niet verder dan 17 soorten, waaronder een Oeverloper. Leukste waarneming was echter een vrouwtje Zomertaling.

Vrouwtje Zomertaling, een weinig waargenomen soort in de polder.

De Zomertaling wordt niet zo vaak waargenomen in de polders, maar komt wel elk jaar langs. Meestal is dat tussen april en juni of in augustus-september. Eerder deze week was er al 1 waargenomen door een andere vogelaar. Broeden doet de Zomertaling niet in het gebied. Het mannetje is makkelijk te onderscheiden van de Wintertaling door de geheel andere koptekening. Het vrouwtje lijkt meer op de Wintertaling, maar valt op door de lichtere kop met donkere strepen en een meestal duidelijke lichte vlek bij de basis van de snavel (de zogenaamde teugelvlek). In vlucht valt de brede witte achterrand van de vleugels op.

Vrouwtje Zomertaling. Duidelijk is de brede witte achterrand van de
vleugels te zien.
De Hennepoelpolder leverde 18 soorten op. Ondanks de harde wind en de miezer kon ik 5 Kleine Karekieten tellen, waaronder een aantal juvenielen. Verder kwamen er nauwelijks geluiden uit het riet. Op het weitje bij de boerderij zat nog een eenzame juveniele Visdief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.