zondag 23 november 2014

Jaar van de Waterral

Het jaar is nog niet voorbij, maar wat mij betreft is 2014 in de polders het jaar van de Waterral. Vanochtend kon ik er 4 waarnemen in de Veerpolder en 6 in de Hennepoelpolder. Het gebied lijkt op dit moment vergeven van de Waterrallen.

Waterral, begin oktober in de Hennepoelpolder.

Overal in het gebied hoor je Waterrallen roepen en krijsen. En met de toename gebeurt het ook steeds vaker dat je er 1 of 2 ziet. Afgelopen donderdag joegen er twee elkaar na bij het bruggetje aan de noordoostkant van de Veerpolder en vanochtend zwom er 1 daar niet ver vandaan over. Helaas is er deze tijd van het jaar erg weinig zonlicht, wat snel fotograferen lastig maakt.

In de Veerpolder is de Waterral dit jaar voor het eerst goed aanwezig. Alleen in 2009 en 2010 zat hij in de tellingen in deze polder en dan altijd maar met 1 exemplaar. De 4 exemplaren van vanochtend waren een record.
In de Hennepoelpolder zitten ze nu in vrijwel elke rietkraag, vaak met zijn tweeën en niet ver uit elkaar. Ook hier leverde de telling van vanochtend een recordaantal op, al heb ik er eerder tijdens een los bezoek al eens 7 geteld.

Toename van het maximum aantal per telling en het percentage tellingen met
Waterrallen in de Hennepoelpolder over de periode 2009-nov 2014.
De Waterral zit in de tellingen tussen augustus en april. Tijdens de tussenliggende broedperiode wordt hij niet of nauwelijks gezien. De hoge aantallen in de herfst/begin winter kunnen te maken hebben met exemplaren die vanuit het noorden van Europa naar het zuiden trekken en tussendoor even de polders aandoen. In het voorjaar is een dergelijke influx niet waarneembaar in de gegevens.
Of de Waterral ook broed in de polders is niet bekend, maar het zou me niet verbazen als er volgend jaar een keer pullen opduiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.