zondag 26 oktober 2014

Roodborsttapuit en Veldleeuwerik komen langs

Het aantal soorten begint nu langzaam af te nemen in het gebied, maar vandaag was nog een goede dag in de Veerpolder. Daar zaten 24 soorten aan de grond/in het water/in de bomen en vlogen er nog een paar over.
Het leverde 2 nieuwe soorten op voor de tellingen van dit jaar: de Veldleeuwerik en de Roodborsttapuit. Die eerste kwam ook in redelijk grote groepen overgevlogen en één exemplaar had besloten aan de grond te komen op het pad. De Veldleeuwerik landt zelden in het gebied en het aantal meldingen van exemplaren aan de grond is dan ook beperkt. Sinds 2009 is dit pas de 4e melding op waarneming.nl.

Man Roodborsttapuit in de Veerpolder.

maandag 20 oktober 2014

Verandering

In 2010-2011 heb ik elke maand een foto genomen vanaf een vaste plaats in de Hennepoelpolder, om de verandering in de loop van het jaar vast te leggen. Omdat ik tegenwoordig alleen de telelens meeneem, is die reeks niet uitgebreid. Vandaag had ik de 'normale' lens bij me en heb weer vanaf dezelfde plaats een foto genomen.

Verandering Hennepoelpolder (okt 2011-okt 2014)
De verandering lijkt niet zo groot, maar goed te zien is hoe hele stukken riet zijn verdwenen. Er is beduidend meer wateroppervlak gekomen.

zondag 12 oktober 2014

Leerlingen tellen mee.

Vanochtend na de wekelijkse telling kwamen een aantal mentorleerlingen langs voor een vogelexcursie in de polders. Vorig jaar had ik beloofd een keer een excursie te geven en dan een bericht te plaatsen op dit blog. Vandaag was het dan eindelijk zover. Negen leerlingen uit mijn mentorklas verzamelden bij de molen. Ze moesten voor hun doen vroeg op en sommigen moesten ook nog eens een heel eind fietsen (Katwijk/Noordwijk), dus petje af.

De hele groep.

donderdag 9 oktober 2014

Vooruit: de Witkruintapuit

Strikt genomen hoort hij niet op deze blog thuis, maar omdat het op een steenworp afstand is toch een berichtje over de Witkruintapuit.

Witkruintapuit op het schuurdak.
Woensdag werd ik aangesproken door een leerling uit de brugklas. Of ik die zeldzame vogel in Oegstgeest al had gezien? Nee, vertel! "Het is een zwartwitte uit Afrika, maar hoe hij heet weet ik niet." Snel even gekeken op waarneming.nl en het was dus de Witkruintapuit. Tijdens de les werd ik gebeld door een collega-vogelaar. Snel de mobiel uitgezet, want ze waren bezig met een so.

zondag 5 oktober 2014

Late Lepelaar, Paapje en Kneu

Afgelopen donderdag zag ik het al aankomen. Vandaag is het datumrecord voor de Lepelaar met 1 dag verbroken. Nog niet eerder zag ik er één zo laat in het jaar. Is het het warme weer, de steeds frequentere aanwezigheid van de Lepelaar in de polders, of een combinatie van die twee?

Laat in het jaar zit er nog een Lepelaar in de Veerpolder.

donderdag 2 oktober 2014

Kakofonie van Waterrallen

Dit is een goede tijd om Waterrallen te gaan zoeken in de polders. Zo'n beetje de hele dag zijn ze te horen. Roepend vanuit de begroeiing reageren de verschillende vogels op elkaar, waardoor je er soms wel vier tegelijk kunt horen. En met een beetje geluk zit er één aan de rand van een slikje, geheel open en bloot. De afgelopen weken is me dat meerdere keren overkomen.

Waterral voor het eilandje in de Hennepoelpolder.
Vandaag was het in de Hennepoelpolder een ware kakofonie van Waterrallen. Er zaten er minimaal 2 te roepen op het eilandje en tussen het gemaal en de zuidkant van het gebied telde ik er zeker 4. Samen met een exemplaar aan de noordkant, kwam de teller op 7 te staan, maar als iemand straks zegt dat hij/zij er 10 heeft gehoord, geloof ik dat direct. Al lopend is het vaak lastig te bepalen of je een exemplaar al eerder gehoord en geteld hebt, zeker als er zoveel dicht bij elkaar zitten. Zeven exemplaren is in ieder geval een record voor mij.