donderdag 22 januari 2015

Waterral op het ijs; Zwarte Zwaan op het nest

Vanochtend even gaan kijken wat de kou voor effect heeft gehad op de vogels in de polders. Ik hoopte natuurlijk op een Roerdomp, maar dat bleek teveel gevraagd.

In de Veerpolder lag veel ijs, behalve op de grotere waterpartijen. Daar zwommen nog een ruime honderd Wintertalingen en wat Slob- en Bergeenden. Even kwam er een Sperwer overvliegen, zonder zich te bekommeren om eventueel voedsel.

In de Hennepoelpolder was het rustiger, maar het ijs zorgde er wel voor dat een Waterral zich duidelijk liet zien.


Na een korte aanloop vloog de Waterral naar de overkant.
Rustig liep hij langs de rand van het riet, regelmatig even de rietkraag in verdwijnend. Na een tijdje nam hij een korte aanloop om vervolgens naar de overkant te vliegen en daar in het riet te verdwijnen. Ik heb hem niet meer teruggezien.

Op de vaste plek aan de zuidkant van de Hennepoelpolder is de Zwarte Zwaan weer aan een nest begonnen. Zoals elk jaar broedt deze exoot uit Australië in de polder.

De Zwarte Zwaan is weer aan een nest begonnen.
Ook nu was maar één oudervogel aanwezig. Meestal levert het legsel niet zoveel op, soms zijn er jongen. Als de eieren uitkomen, verdwijnt het gezin meestal vrij snel uit de polders.

2 opmerkingen:

  1. Mooi die rennende waterral. De zwarte zwaan had vorig jaar wel jongen, ik heb ze later in de de stad (Leiden ) gezien, vlakbij de nuon schoorsteen in een zijtak van de singel. Ik hoop dat ze dit jaar weer jongen krijgen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zijn er twee in de Haarlemmertrekvaart, goed te observeren vanuit het Heempark langs de Oegstgeesterweg. Schuw zijn ze niet. Ze zijn daar al minstens een maand, waarschjinlijk langer

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.