donderdag 5 februari 2015

Zon, sneeuw, ijs en Lepelaars

Vanochtend scheen het zonnetje, was het koud en lag er sneeuw. Geen lessen om te geven, dus een ideaal moment om even tussendoor in de polders te gaan kijken.

Er lag veel ijs, maar in beide poldertjes was nog een klein beetje open water. In de Hennepoelpolder zaten 2 Lepelaars te rusten. Vorige week waren ze al gemeld, de vroegste ooit in de polders. Toen heb ik ze gemist, maar vandaag was het dus raak.




Twee juveniele Lepelaars in de Hennepoelpolder.
De zwarte vleugelpunten laten zien dat het om twee juveniele vogels gaat. Lepelaars hier in de winter is bijzonder, al zijn altijd een aantal die in Nederland overwinteren. De vogel wordt aangemerkt als broedvogel en gedeeltelijke doortrekker en overwintert normaliter in zuidelijk Europa en westelijk Afrika.

Aan de noordkant van de Veerpolder vloog zwijgzaam een IJsvogel op van het bruggetje met het hek. In de noordoosthoek van de grote plas was een wak waar de Wintertalingen, Krakeenden en een enkele Bergeend zich hadden verzameld.

Wintertalingen, Krakeenden en op de achtergrond een Bergeend.
Twee man Wintertaling. Op het ijs en prachtig in de veren.
Het ijs en de kou maakten de vogels iets minder geneigd om op te vliegen, dus waren ze van redelijk dichtbij te zien. Ook de Kievitten op het ijs bleven keurig zitten. Het zonnetje was inmiddels helaas verdwenen achter een dikke strook wolken.


In de winter trekken de Winterkoning en de Roodborst het gebied in. Tussen het riet zoeken ze naar voedsel. De Winterkoning begeeft zich daarbij regelmatig op het ijs langs de rand van het riet. Als er sneeuw ligt, gebruikt hij de ruimte tussen het ijs/de grond en de sneeuw soms als weg. Het is grappig om te zien hoe hij zich dan als een soort muis verplaatst onder de sneeuwlaag door.

Winterkoning in het riet, Veerpolder.
Roodborst.
Het is afwachten wat de vogels de komende tijd gaan doen. Als er ijs blijft liggen, zullen de meesten verdwijnen. Verder is het wachten op de Grutto. Dit is de maand waarin ze terugkomen uit Afrika. De vroegste terugkomst ooit was op 13 februari 2011. Met de zachte winter zou dit record zomaar kunnen worden verbroken. Maar dat is ook afhankelijk van wat het weer in het zuiden van Europa doet. Ogen openhouden in ieder geval de komende weken.

2 opmerkingen:

  1. Grotendeels hetzelfde beeld vandaag aan het eind van de middag. Zo'n 75 wintertalingen, vijf bergeenden en vijf krakeenden in de Veerpolder, plus nog eens 60 krakeenden in de Leede. Geen lepelaars gezien, wel twee watersnippen en drie slobeenden. Ik probeer het morgenochtend nog eens voor de lepelaars.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu al lepelaars in de polder, dat is inderdaad heel vroeg. Ik ben er een hele poos niet geweest, maar zodra de grutto's er weer zijn, zal ik ook weer wat vaker langs komen, ik vind het voorjaar de mooiste tijd in de polders.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.