zondag 16 augustus 2015

De week van de rallen

Het was me het weekje wel in de polders. En dan met name in de kleine noordhoek van de Hennepoelpolder. Afgelopen maandag werd daar een Kleinst Waterhoen ontdekt. Die avond kon ik gelukkig langs en was hij redelijk goed waar te nemen. De dagen erna zijn veel vogelaars op zoek geweest naar dit zeldzame en lastig waarneembare ralletje, met wisselend succes. Een aantal vogelaars heeft uren gepost om uiteindelijk toch naar huis te gaan zonder hem te zien. Anderen hadden gelukkig meer succes. Huub Hendrix stuurde mij de volgende foto van de belangstelling.

Het Kleinst Waterhoen trok de nodige vogelaars naar de polders. Foto: Huub Hendrix.


En de donderdag werd ook nog eens een Porseleinhoen gevonden op dezelfde plek! Die heb ik zelf helaas niet kunnen zien. Met de aanwezige Waterrallen, Meerkoeten en Waterhoentjes, herbergde het randje Riet en Lisdodde op dat moment maar liefst 5 rallensoorten. Toch niet gek voor een stukje van ongeveer 20 meter.

Alle vijf op een rijtje, van klein naar groot:

Kleinst Waterhoen, maandag 11 augustus 2015, Hennepoelpolder.
Poseleinhoen, september 2012, zelfde hoekje Hennepoelpolder.
Waterral, april 2015, Hennepoelpolder.
Waterhoentje, Hennepoelpolder.
Meerkoet, Hennepoelpolder.
Na deze mooie vogelweek hoopte ik vandaag bij de telling ook nog wat bijzonders tegen te komen. Maar het water stond, zeker in de Veerpolder, weer een stuk hoger, waardoor de kleine slikjes waren verdwenen. Daarmee hadden ook de Witgatjes die afgelopen week zeker met zijn zevenen in de Veerpolder zaten het gebied verlaten.
Wel trof ik nog 1 Oeverloper in de Veerpolder en 2 in de Hennepoelpolder. Op die laatste plaats klom er één op en neer op een boomstronkje. Dat zie je niet vaak.



Klimmende Oeverloper in de Hennepoelpolder.
Verder vlogen er 2 IJsvogels rond, één in elke polder. Ze worden afgelopen tijd weer regelmatig gezien hier.

Bij het verlaten van de polders kwam een Kleine Mantelmeeuw aanvliegen met een vogeltje in zijn snavel. Hij landde bij het eilandje in de Veerpolder, helaas te ver weg om duidelijke foto's te maken. De prooi werd meerdere malen voorgeweekt, voordat hij in de meeuw verdween. Als iemand op basis van onderstaande foto's kan aangeven wat er precies naar binnen gewerkt wordt, dan hoor ik dat graag.




Welke vogel verdwijnt hier in de Kleine Mantelmeeuw?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.