zondag 11 oktober 2015

7 Jaar tellen in de Veerpolder

In oktober 2008 ben ik gestart met de tellingen in de Veerpolder. Er zit dus al weer 7 jaar op. De 328 tellingen in deze polder leverden 119 soorten op en alles bij elkaar telde ik 135.682 vogels. Dat komt neer op een gemiddelde van 413,7 vogels per telling. En dan komen daar vanaf november 2008 de vogels van de Hennepoelpolder nog bij. Ik weet dat er veel vogels zitten in de polders, maar het blijven onvoorstelbare aantallen.

En hoe is het dan gegaan met de vogels? In de grafiek hieronder staan per maand het totaal aantal soorten en het gemiddeld aantal exemplaren per maand tussen oktober 2008 en oktober 2015.

Ontwikkeling soorten (linker-as, blauw) en aantallen (rechter-as, groen) in de Veerpolder (okt 2008-sep 2015).

Uit de grafiek blijkt dat de lentemaanden april-juni de meeste soorten opleveren. Kijkend naar de aantallen valt op dat vóór 2012 de wintermaanden de hoogste aantallen opleverden, maar daarna maart de kroon spant. Dat heeft onder andere te maken met de grote aantallen Grutto's die sindsdien elk voorjaar de polders aandoen.

Grutto's in maart in de Veerpolder. Sinds 2010 in de top 5 qua
gemiddeld aantal per telling.
Met een aanwezigheid van ruim 94% is de Meerkoet de meest aanwezige bewoner van de Veerpolder, op de voet gevolgd door de Wilde Eend (93,9%) en de Slob-, Krak- en Kuifeend (88,7%-82,6%). Maar qua gemiddeld aantal per telling redden deze soorten het, op de Meerkoet na, niet om in de top 5 te belanden. Die top 5 wordt gevormd door de Grutto (89,8 exemplaren), de Wintertaling (83,9), de Meerkoet (79,6),  de Grote Canadese Gans (46,6) en de Grauwe Gans (29,2).

De Meerkoet is in de Veerpolder nog de vogel met het hoogste gemiddelde
per telling. Maar hoe lang nog? Het gaat gestaag achteruit met de aantallen.
De top 5 is de afgelopen jaren wel veranderd:

De top 5 soorten met het hoogste gemiddelde aantal exemplaren per telling in de Veerpolder
over de periode 2009-2014.
De Meerkoet is duidelijk gezakt in de ranglijst, wat te maken heeft met de afname van het oppervlakte gras in de Veerpolder. Het is de vraag of hij dit jaar in de top 5 blijft staan. De Grutto en de Wintertaling zijn duidelijk toegenomen, de eerste met name aan het eind van de voorjaarstrek, de tweede in de wintermaanden.

Wordt de Wintertaling de volgende koploper in de Veerpolder?

2 opmerkingen:

  1. Mooi werk Hans....7 jaar tijd voor een Polderfeest

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk overzicht, leuk om die enorme aantallen te zien en hoe het door de jaren heen veranderd.
    daarnaast zijn er al veel bijzondere soorten voorbij gekomen de laatste jaren.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.