donderdag 30 april 2015

Karekarekietkietkiet...

...je hoort me wel, makkelijk zien doe je me niet. Maar met een beetje geduld is het vanochtend wel gelukt. De eerste twee Kleine Karekieten zijn terug en zitten te zingen in het riet. Eerst het geluid, met Rietzanger en Koekoek op de achtergrond.



Net als de andere rietvogels zit de Kleine Karekiet na aankomst eerst een tijdje weggedoken in het riet. Gelukkig zingen ze hard en is het mogelijk om gericht te zoeken en een glimp op te vangen.


Een van de twee Kleine Karekieten in de Hennepoelpolder.

zondag 26 april 2015

Toch nog een Blauwborst...

...en misschien wel twee.

Het was slecht telweer vanochtend; toch maar gegaan. Ik had de hoop eigenlijk al opgegeven en was meer op zoek naar de eerste Kleine Karekiet, toen ik in de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder heel even een Blauwborst dacht te horen. Het duurde zeker 10 minuten voordat hij zich weer liet horen en toen was het zeker. Nog langer wachten en hij ging een paar seconden in een boompje zitten. Daarna was het weer stil. Bij het bruggetje naar de Veerpolder dacht ik er nog 1 te zien wegduiken in de begroeiing, maar daar ben ik niet zeker van. Een foto zat er niet in, dus hierbij één van twee jaar terug. De Kleine Karekiet was er overigens nog niet.

Blauwborst in de Hennepoelpolder april 2013.

zondag 19 april 2015

Update 19 april 2015

Vanavond met het mooie zonnetje nog even gaan kijken of er steltlopers aanwezig waren in de polders. Geen nieuwe steltlopers, maar wel Bokje, Waterral en Kleine Plevier. En de Kievitten in het nieuwe deel hebben pullen (in ieder geval 1 uitgekomen nest van 4).

Het enigmatische Bokje, zelfs als je weet waar hij zit zie je hem
makkelijk over het hoofd.
Dat zie je niet vaak, een Waterral rustig foeragerende in het open.
Uiteindelijk werd hij niet verjaagd door mijn aanwezigheid op het pad,
maar door een agressieve Waterhoen.
Het kostte wat keren om hem redelijk op de foto te krijgen,
een Kleine Plevier in scheervlucht over het water.




De eerste pullen van de Grote Canadese Gans

Vanochtend vroeg de eerste pullen van de Grote Canadese Gans gezien in de Veerpolder. Acht stuks zwommen mee met de oudervogels.

De eerste Grote Canadese Gans met pullen, Veerpolder.
Dit jaar zijn er vroeg pullen in de polders. Zowel de Grote Canadese als de Grauwe en de Nijlgans waren eerder dan voorgaande jaren. De eerste twee soorten waren dit jaar een week eerder dan de vroegste waarneming in de periode 2009-2013. De Nijlgans was bijna 2 maanden eerder, al op 5 maart.

De Rietzanger laat zich steeds beter zien. Er zitten er twee in de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder. De man Zomertaling zwemt nog steeds rond. Zou het vrouwtje dat eerder gezien is op eieren zitten? Ik hoop het.

Verder geen bijzonderheden vandaag. De Bosruiter, Groenpootruiter en Oeverloper die gisteren door anderen zijn gezien, kon ik helaas niet terugvinden. Wie weet komende week. En wie weet de eerste Visdieven. Die zijn al in de buurt.

vrijdag 17 april 2015

Eindelijk de Kluten gezien

Gisteren even de tijd genomen om naar de polders te gaan. De afgelopen weken worden er regelmatig Kluten gemeld, maar tijdens de tellingen op zondag waren ze tot nog toe afwezig. Gisteren eindelijk succes. Twee exemplaren waren driftig aan het foerageren in de Veerpolder.


Kluten in de Veerpolder, donderdag 16 april 2015.

donderdag 9 april 2015

De eerste Rietzanger

Met Pasen genoten van een lang weekend in een ijzertijd-dorp. Geen electronica, handbogen maken, experimenteren met boemerangs en brood bakken in een leem-oven, heerlijk.
Maar dat betekende wel dat ik de Kluten en de Kleine Plevier heb moeten missen in de polders. Gelukkig lopen er voldoende vogelaars in het gebied om te voorkomen dat soorten ongemerkt komen en gaan.

Een van de drie Tureluurs in de Veerpolder vandaag.
Vandaag weer even tijd om te gaan en het was raak: de eerste Rietzanger van het jaar liet zich even horen in  de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder. Gezien heb ik hem niet, hij zat diep in het riet, maar het geluid was luid en duidelijk. 9 April is laat ten opzicht van vorig jaar, maar verder redelijk normaal.