donderdag 28 april 2016

Steltkluut en Dwergmeeuw

Vanmiddag brak eventjes het zonnetje door, dus snel gaan kijken of de Dwergmeeuw die gisteren gemeld werd er nog zat. Bij binnenkomst eerst even langs het plekje van de Bosruiters en Oeverlopers gelopen.

De Oeverloper liet zich mooi zien.
De Oeverloper liet zich mooi zien en toen ik opkeek van de camera, zag ik ineens iets opvallends. Een slanke steltloper met een dunne snavel waadde iets verderop door het water. Kleuren kon ik niet echt onderscheiden vanwege het licht, maar de vorm zei alles: een Steltkluut!


De eerste Steltkluut voor de polders.

Dit is de allereerste melding van deze soort in de polders. Snel op de app gezet en de naar verderop gevlogen vogel weer opgezocht. Ik werd direct vergezeld door Fred, die toevallig ook in de polder was en even later door nog meer vogelaars.

De Steltkluut is meer een vogel van Frankrijk en Spanje dan van Nederland, al worden ze de laatste jaren steeds meer gemeld in de maanden april-augustus (zie SOVON). Hij staat nog steeds te boek als zeldzaam. Erg leuk dus om er hier 1 te treffen.



De egaal bruine rug en het weinige zwart op de kop duiden erop dat het hier om een volwassen vrouwtje gaat. Wadend op de lange, felrode poten, deed ze zich te goed aan allerlei kleine insecten.



Een krap uurtje heb ik genoten van deze schitterende vogel en toen werd het tijd om te gaan kijken of de Dwergmeeuw nog aanwezig was in de Hennepoelpolder. En ja hoor, direct toen ik het bruggetje overstak, kon ik hem zien foerageren boven het water.

Dwergmeeuw boven het water van de Hennepoelpolder.
Voor de goede kijker valt de Dwergmeeuw snel op tussen de Kokmeeuwen. Hij is duidelijk kleiner en heeft afgerondere vleugels die van onderen grijszwart zijn. Bovendien loopt er een witte rand langs de hele achterkant van de vleugel, tot en met de toppen. In tegenstelling tot de zuidelijke Steltkluut, broedt de Dwergmeeuw in voornamelijk in Rusland, Finland en de Baltische staten. Hier is het een doortrekker. Het aantal broedgevallen in Nederland - toch al nooit veel geweest - is de afgelopen decennia sterk afgenomen.



Het is een heel sierlijke meeuw en een genot om naar te kijken terwijl hij zwenkend insecten van het wateroppervlak plukt.

Zwenkend over het water.
Het was een heerlijke middag, met veel vogelplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.