zondag 1 mei 2016

Waar zijn de Slobeenden gebleven?

Afgelopen week was natuurlijk bijzonder met de aanwezigheid van de Steltkluut en de Dwergmeeuw (zie eerder bericht) en de komst van Bosruiter en Kleine Plevier. Ook de Kleine Karekiet liet zich deze week voor het eerst horen.

Pimpelmees in het riet van de Hennepoelpolder.
Vanochtend was het echter weer 'back to basics' in de polders, met als opvallende afwezige de Slobeend. Zaten er vorige week nog 50 in de telling, vanochtend kon er niet 1 gevonden worden.
Waar zijn de Slobeenden naartoe? Geen idee, maar het is wel normaal dat de Slobeend in de zomermaanden grotendeels verdwijnt uit het gebied en 0-tellingen kwamen ook de afgelopen jaren voor.

Gemiddeld aantal Slobeenden in de tellingen per maand (gegevens okt 2008-
maa 2016) in de Veerpolder.
Wat voor de Slobeenden geldt, geldt ook voor de Wintertalingen. Vorige week zaten er nog ruim 40 in de telling, vandaag nog maar 13. Het zijn normale ontwikkelingen, maar elk jaar schrik ik er weer een beetje van.

Nieuwe binnenkomer in de tellingen was de Kleine Karekiet. Netjes op tijd en er zaten er gelijk 3 luid te zingen. In de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder probeerde een Rietzanger zijn territorium te claimen, stijf naast 2 zingende Karekieten. Dat gaf mooi de gelegenheid het verschil in zang tussen de beide soorten duidelijk te maken aan een medevogelaar. De zang lijkt op elkaar, maar met enige oefening zijn ze goed uit elkaar te houden. En liet de Rietzanger zich goed zien, de Karekieten weigerden naar boven te komen voor een foto.

Rietgorzen zitten er ook nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.