zondag 18 december 2016

Volop Kieviten in de polders en een IJsduiker op de Kagerplassen

De Sperwer vloog een meter hoog langs een rand begroeiing op zo'n 60 meter afstand. Ik zou zeggen: "Lekker blijven zitten." Maar ruim 140 Kieviten dachten daar anders over en zij zullen het wel weten. Massaal vlogen ze op, zoals ze vanochtend al een aantal keer hadden gedaan. De lucht zag ineens zwart van de vogels.

Er jagen de laatste weken weer meer roofvogels in het gebied. Torenvalk, Sperwer en Buizerd laten zich regelmatig zien. De winter trekt ze naar de polders, zoals elk jaar.

Torenvalk, meestal jagend te zien, nu zittend.

Met name de Torenvalk doet het dit jaar goed. Dat wil zeggen, er lijkt zich één exemplaar in de buurt te hebben gevestigd en de Veerpolder tot vast jachtgebied te hebben gemaakt. Zo regelmatig als dit jaar heb ik deze sierlijke rover nog niet eerder gezien.

Natuurlijk vloog de Torenvalk weg nadat ik 1 keer afgedrukt had.
Ook de Kieviten verzamelen, maar dan in grote groepen, in de polders. Op en rond het eilandje in de Veerpolder staan er 's ochtends over de honderd, de meeste rustig, sommige kibbelend en mopperend op de Nijlganzen, Aalscholvers en Kokmeeuwen.

Met 26 soorten in de Veerpolder kwam ik daar vandaag voor het eerst sinds 25 september weer eens boven de 25 soorten uit. De Hennepoelpolder is wat dat betreft stabieler, met vandaag 17 soorten.

Spreeuwen en een Halsbandparkiet in de dode bomen in de Veerolder.
Zaterdag de maandelijkse watervogeltelling in het Kagerplassengebied gevaren met vogelwerkgroep Teylingen. De afgelopen weken was een IJsduiker gemeld op 't Joppe, dus we hoopten dat die er nog zat. 't Joppe leverde echter niets op en ook de Kever bracht geen IJsduiker. We waren hem eigenlijk al weer vergeten, toen een medevogelaar hem toch vond op de Dieperpoel aan de westkant van de Kogjespolder. Wat een grote en mooie vogel is dat.


Eerste winter IJsduiker op de Dieperpoel.
Dit is al de derde keer dat we een IJsduiker zien tijdens de tellingen. Elke keer ging het om een onvolwassen exemplaar. We weten dus zeker dat het elke keer een andere vogel is geweest. Leuk om vast te stellen.
Waar hij gisteren zat is hij nauwelijks te zien vanaf de vaste wal, maar wellicht verhuisd hij weer naar 't Joppe, Dan is de punt van Koudenhoorn waarschijnlijk de beste plek om hem te zien en anders vanaf Tengnagel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.