zondag 29 mei 2016

Goed nieuws

Vorige week zat ik met de hele familie in Luissel en kon ik dus niet tellen. Daar heb ik me bezig gehouden met insecten aan de rand en in een deel van de Kampina. Mooie beestjes gezien.

Ctenophora festiva, een mooie langpootmug. Luissel, 21 mei 2016.

zondag 15 mei 2016

Het 'verwateren' van de Hennepoelpolder

Ik maak me al een tijdje zorgen over de ontwikkeling van de Hennepoelpolder. Sinds de start van mijn tellingen in 2008 is veel riet en land verdwenen. Keek je ooit aan de noordoostkant via een brede sloot naar de zuidwestkant, nu is het een grote plas water. Maar hoeveel land is er nu precies verdwenen? Luchtopnames gevonden op het web laten het duidelijk zien. Tussen 27 april 2008 (Google Maps) en 2014 (Mapquest) is heel veel verdwenen:


zondag 8 mei 2016

Topdrukte deze week

De vakantie maakte het mogelijk om deze week vaker naar de polders te gaan en dat leverde veel op (zie eerdere berichten). Vanochtend was het ook weer raak. De gisteren gemelde Groenpootruiter zat er nog, een Koekoek liet zich horen, een Grote Bonte Specht haalde insecten uit de paaltjes bij de boompjes en 2 Bruine Kiekendieven bezochten het gebied.

Eindelijk weer eens een Groenpootruiter in de telling.

vrijdag 6 mei 2016

Kleine en Temmincks Strandloper

De hele ochtend bezig geweest om een veldwerkdag voor onze tweede klassers in elkaar te zetten (helaas nog niet helemaal af), toen ik besloot dat het toch echt tijd was om van het mooie weer te gaan genieten. Samen met mijn zwager naar de polders gefietst en gelijk met de neus in de boter gevallen.
Bij het eilandje in de Veerpolder scharrelde een heel kleine strandloper rond, al snel vergezeld van een tweede.

De eerste die ik zag: een Kleine Strandloper.

zondag 1 mei 2016

Waar zijn de Slobeenden gebleven?

Afgelopen week was natuurlijk bijzonder met de aanwezigheid van de Steltkluut en de Dwergmeeuw (zie eerder bericht) en de komst van Bosruiter en Kleine Plevier. Ook de Kleine Karekiet liet zich deze week voor het eerst horen.

Pimpelmees in het riet van de Hennepoelpolder.
Vanochtend was het echter weer 'back to basics' in de polders, met als opvallende afwezige de Slobeend. Zaten er vorige week nog 50 in de telling, vanochtend kon er niet 1 gevonden worden.