Eenden (Anatidae)

Bergeend - Tadorna tadorna

De Bergeend is het gehele jaar waar te nemen in de polders. Het aantal aanwezige adulte Bergeenden laat gedurende het jaar 2 pieken zien, één in de winter en één in de zomer. De aantallen van deze eend zijn redelijk stabiel gebleven in de periode 2009-2014, maar sinds 2015 neemt zowel het gemiddeld aantal als het aantal tellingen met Bergeenden toe.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Bergeend
in de Veerpolder.
Paartje Bergeenden, Veerpolder.
De Bergeend broedt waarschijnlijk ook in de polders, gezien de waarneming van erg jonge pullen. Het kan echter ook zijn de de nesten zich net buiten het gebied bevinden en de ouders met pullen het gebied binnen komen zwemmen. Echt geschikte holen of holle bomen om in te nestelen zijn er niet of nauwelijks in de polders. In juni 2009 zwommen er 24 pullen in de Veerpolder, verdeeld over 5 gezinnen.

Gemiddeld aantal Bergeenden per maand in 2019 vergeleken met het
minimum en maximum gemiddelde over 2009-2018, Veerpolder.

Krakeend - Anas strepera

De Krakeend broedt in de polders en is verder het hele jaar te zien. De piek voor de Krakeend ligt in december, als er regelmatig ruim meer dan 100, soms zelfs 200, exemplaren te vinden zijn in de Hennepoelpolder. Ze houden zich dan graag op in de tochten aan de zuidkant van het gebied, tegen de randen van de rietkragen. In de Veerpolder worden deze aantallen nooit gehaald.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Krakeend
in de Veerpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Krakeend
in de Hennepoelpolder.
In 2009 lagen de gemiddelde aantallen in de Veerpolder relatief hoog, waarna ze stabiliseerden rond de 20 exemplaren per telling. De laatste jaren is dat aantal echter verder gedaald. In de Hennepoelpolder namen de gemiddelde aantallen vanaf 2010 toe en leken die aantallen sinds 2013 te stabiliseren rond de 35-40. Ook hier is echter sprake van een afname de afgelopen jaren. Het percentage tellingen met Krakeenden in de Hennepoelpolder is standaard hoog, variërend tussen de 85 en 100%.

Paartje Krakeenden, Veerpolder.
Gemiddeld aantal Krakeenden per maand in 2019 vergeleken met het
minimum en maximum gemiddelde over 2009-2018, Hennepoelpolder.


Kuifeend - Aythya fuligula

De aantallen Kuifeenden in de Veerpolder en de Hennepoelpolder zijn vergelijkbaar. Wel is het zo dat het aantal waarnemingen in de Veerpolder hoger (70-92% van de tellingen) ligt dan in de Hennepoelpolder (46-73%). De hoogste aantallen zijn aanwezig in de eerste vier maanden van het jaar. Daar waar het percentage tellingen met Kuifeenden in de Veerpolder redelijk stabiel is, daalt dat percentage al jaren in de Hennepoelpolder.

Kuifeend met pullen, Veerpolder.
De Kuifeend broedt in beide polders. De kuikens kunnen gezien worden over een lange periode. De vroegste waarneming van pullen was op 31 mei (2009), de laatste begin augustus (2012).


Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Kuifeend
in de Veerpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Kuifeend
in de Hennepoelpolder.

Pijlstaart - Anas acuta

De Pijlstaart komt voornamelijk in het vroege voorjaar naar de Veerpolder en blijft dan tot in april aanwezig. Het gaat afwisselend om één of meerdere mannetjes, of paartjes. In 2012 zaten er ook Pijlstaarten in september, net als in de winter van 2014-2015.

Pijlstaart, Veerpolder.

Slobeend - Anas clypeata

De Slobeend doet het goed in de polders, met name in de Veerpolder. Na een rustige start zijn de aantallen in 2014 sterk toegenomen en is het percentage tellingen met Slobeenden gestegen naar 95%. Zo af en toe broedt de Slobeend ook in de polders, maar niet elk jaar kunnen succesvolle nesten worden vastgesteld.
De Slobeend is met name in de periode september-maart goed vertegenwoordigd in de Veerpolder, met aantallen die regelmatig boven de 100 liggen. In de tussenliggende maanden gaat het slechts om enkele exemplaren.

Gemiddeld aantal Slobeenden per maand in 2019 vergeleken met het
minimum en maximum gemiddelde over 2009-2018, Veerpolder.
Slobeend met pullen, Veerpolder.
In de Hennepoelpolder is de Slobeend minder frequent aanwezig en in beduidend lagere aantallen. Na een piek van ruim 90% is het percentage tellingen met Slobeenden daar gedaald naar 65% in 2016.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Slobeend
in de Veerpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Slobeend
in de Hennepoelpolder.


De Smient bezoekt met enige regelmaat in kleine aantallen de polders. Meestal gaat het om een enkel exemplaar of een paartje. Je kunt de Smient op elk moment tegen het lijf lopen, maar de meeste waarnemingen worden gedaan in de maanden september-januari.

Tafeleend - Aythya ferina

De aanwezigheid van de Tafeleend in de polders is wisselvallig. De meeste maanden kunnen er Tafeleenden geteld worden, maar elk jaar zijn er één of meerdere maanden waarin de Tafeleend het laat afweten. De wintermaanden zijn de beste maanden voor Tafeleenden.

Tafeleend met pullen.



Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Tafeleenden. 

Op 2012 na heeft de Tafeleend elk jaar in één of beide polders gebroed. De nesten komen in mei-juni uit. In 2013 zwommen in juni twee vrouwtjes rond met meerdere pullen. Beide vrouwtjes bemoeiden zich met de kuikens. Of het hier ging om een kleine crèche of om één nest met een helpend vrouwtje, is niet duidelijk. Crèches zijn bekend van Bergeenden, maar voor zover ik weet niet bij Tafeleenden.

Wilde eend - Anas platyrhynchos

De Wilde Eend is een lastig geval. Niet zo wilde Wilde Eenden, de zogenaamde Soepeenden, zijn soms moeilijk te onderscheiden van echt wilde Wilde Eenden. Er is een glijdende schaal aan te brengen van Soep naar Wild, waardoor op een gegeven moment het onderscheid niet meer zuiver te maken is. Tijdens de tellingen tel ik alle Wilde Eenden, ook die met een vlekje. Alleen de zuidwestelijke hoek van de Hennepoelpolder sla ik in zijn geheel over. Daar loopt het geregeld vol met Witte Kwakers, loopeenden, Muskuseenden, andere exoten en alle mogelijke mengvormen. Om hier Wild en niet-Wild uit elkaar te houden is niet echt goed te doen.
Dit betekent dat de telgegevens een vertekend beeld geven. Maar aangezien ik consequent op dezelfde manier tel, zijn de gegevens wel van jaar tot jaar vergelijkbaar.
De Wilde Eend is het hele jaar aanwezig in de polders, met maximale aantallen in de herfstmaanden. De meeste Wilde Eenden zijn over het algemeen te vinden in de Veerpolder. Sinds 2010 neemt daar het gemiddeld aantal per telling echter wel af. De aanwezigheid van deze soort is wel onverminderd hoog, boven de 95%.

Wilde Eend met pullen, Hennepoelpolder.
Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Wilde Eenden 
in de Veerpolder.
Broeden doet de Wilde Eend in beide polders. Eind april verschijnen de eerste pullen en het aantal uitgekomen nesten loopt sommige jaren op tot ruim boven de 10 in de Hennepoelpolder en tussen 5 en 10 in de Veerpolder. Het grootste aantal pullen in 1 telling was 61 in de Hennepoelpolder op 11 mei 2011 en 32 in de Veerpolder op 25 april 2009.

Wintertaling - Anas crecca

De zomermaanden mei-juli zijn de enige maanden dat het hard zoeken is naar Wintertalingen in de polder. Maar zelfs dan is er meestal nog wel 1 te vinden.

Wintertalingen, Veerpolder.

Tot 2012 liet de Wintertaling een gestage stijging van de aantallen zien in beide polders, met een maximum van 462 exemplaren in de Veerpolder in oktober 2012. Het jaargemiddelde lag dat jaar op 36 exemplaren per telling. Na 2014 zijn de jaargemiddelden echter sterk gedaald en uiteindelijk redelijk stabiel tussen de 10 en de 15.
In de Hennepoelpolder is dit eendje minder sterk vertegenwoordigd, maar ook daar worden in de wintermaanden soms aantallen van ruim boven de 100 gehaald. De aanwezigheid van deze soort stijgt al jaren en is in de Veerpolder inmiddels gestegen tot ongeveer 90%.


Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Wintertalingen.

De Wintertaling is over het algemeen tussen september en februari goed vertegenwoordigd in de Veerpolder. 

Verloop gemiddeld aantal Wintertalingen per telling per maand in 2018,
vergeleken met de minima en maxima van 2009-2017, Veerpolder.
Ondanks de aanwezigheid van paartjes in het broedseizoen, heeft de Wintertaling nog niet gebroed in de polders.

Zomertaling - Anas querquedula

De Zomertaling bezoekt de polders voornamelijk tijdens de voorjaarstrek en sinds 2012 ook tijdens de najaarstrek. De aantallen liggen nooit hoog, met een maximum van 4 exemplaren per telling.

Vrouw Zomertaling, Veerpolder.

Overige eenden

Een aantal eendensoorten zijn slechts één keer in de polders waargenomen tijdens de tellingen. Op 17 januari 2010 zat er een Nonnetje in een wak in de Hennepoelpolder en op 29 december 2013 vloog er een Grote Zaagbek op. Op 25 maart 2012 zwom er een Brilduiker in datzelfde gebied. In 2009 heeft er in februari-maart een Casarca in de Veerpolder gezeten, waarschijnlijk een ontsnapt exemplaar aangezien deze eend vaak gehouden wordt en eigenlijk thuis hoort in Azië en Afrika. Op 7 februari 2010 zwom een Krooneend in de Veerpolder. Ook voor deze soort geldt dat hij veel gehouden wordt, onder andere in de kinderboerderij in de Merenwijk. In tegenstelling tot de Casarca hoort hij wel in Nederland thuis, dus dit zou een wild exemplaar kunnen zijn geweest.

Grote Zaagbek vertrekt uit Hennepoelpolder.
In de polders worden regelmatig ontsnapte eenden aangetroffen. Buiten de eenden die bij de boerderij worden gehouden, zoals de Muskuseend, zijn tussen 2009-2013 de Roodschoudertaling, de Bahamapijlstaart en een Zwartbuikfluiteend waargenomen in de polders.

Zwartbuikluiteend in de Veerpolder, één van de waargenomen 'escapes'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.