Futen (Podicipedidae)

Dodaars

Het kleinste lid van de futenfamilie is een lastige klant als het gaat om waarnemen. Langs de rietkantjes en regelmatig onderduikend, valt hij niet zo snel op. Ook de kleur die netjes wegvalt tegen de begroeiing helpt niet.

Dodaars met prooi, Hennepoelpolder, maart 2012.

Tijdens de zomermaanden laat de Dodaars zich zelden zien in de Veerpolder. De laatste waarnemingen in het voorjaar zijn die van eind maart/begin april. Dan verdwijnt hij grotendeels, om in augustus/september weer te verschijnen. Na een aantal jaren met nauwelijks waarnemingen (2014-2017, slechts 2 keer 1 exemplaar), lijkt de Dodaars langzaam terug te keren in de Veerpolder.

In de Klaas Hennepoelpolder was de Dodaars vrijwel het gehele jaar aanwezig, maar is daar sinds 2016 niet meer waargenomen tijdens de tellingen. In die polders lijkt hij voorgoed verdwenen.

De grootste aantallen Dodaars werden gezien in de Veerpolder, met een maximum van 8 exemplaren in oktober 2009. Tijdens de meeste tellingen zat er echter niet meer dan 1 exemplaar, ongeacht de polder.


Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Dodaars
in de Veerpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Dodaars
in de Hennepoelpolder.

Rennende Dodaars, Hennepoelpolder, maart 2012.

De Dodaars heeft gebroed in de Hennepoelpolder. Ik heb tijdens de zondagochtendtellingen nooit pullen gezien, maar wel één maal tijdens een doordeweeks bezoek.

Fuut

De Fuut is een vaste vogel in de polders en heeft sinds de start van de tellingen (oktober 2008) elk jaar in beide polders gebroed.

Fuut in de Veerpolder, september 2012.

De trefkans van de Fuut in de Veerpolder is na een piek van bijna 90% in 2012 sterk gezakt. In 2018 zat er zelfs niet één Fuut in de tellingen. In de Hennepoelpolder is de Fuut iets constanter qua aantallen. Ook daar leek de trefkans na 2012 aan een gestage daling te zijn begonnen, maar in 2015 lag het percentage tellingen met Futen hoger dan ooit, op 90%. Helaas was dat eenmalige opleving en is het aantal tellingen met Futen sindsdien alleen maar afgenomen.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Futen
in de Veerpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Futen
in de Hennepoelpolder.

De Hennepoelpolder heeft, in tegenstelling tot de Veerpolder, geen open verbinding met het omliggende water. Het is daardoor lastiger voor Futen om het gebied in en uit te gaan. Daartegenover staat dat het hier makkelijker om een Fuut over het hoofd te zien, vanwege de stukjes water die vanaf het pad niet of moeilijk te overzien zijn.

Broedgevallen

De Fuut broedt elk jaar in beide polders. De eerste pullen komen begin tot halverwege mei uit het ei. Vanaf dat moment kun je ze overal in de polders tegenkomen, luid bedelend om voedsel of uitrustend op de rug van één van de ouders.

Al wat oudere Fuut pul, Veerpolder, juni 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.