Kraaiachtigen


Ekster - Pica pica

De Ekster is de meest aanwezige kraaiachtige in de polders. In de Veerpolder wordt hij jaarlijks in zo'n 60-70% van de tellingen gezien. Het aantal exemplaren in de tellingen neemt daar wel licht af en in 2017 waren er beduidend minder Eksters aanwezig dan in de jaren daarvoor.


Ontwikkeling van het gemiddeld aantal Eksters per telling en het percentage
tellingen met Eksters in de Veerpolder en Hennepoelpolder.
De Ekster houdt zich voornamelijk op aan de randen van de polders. Daar is hij te vinden in de boompjes langs het pad en in het gras langs de slootkanten. Daar zijn ook de schapen te vinden die door de Eksters ontdaan worden van parasieten in de vacht en waarvan de vacht zelf geplukt wordt voor de nestbouw.

Ekster op schaap tijdens het parasieten eten.
Sinds 2014 broedt de Ekster in de Veerpolder, in een boompje tegenover het bruggetje naar de Veerpolder. Meestal broedt de Ekster in hoge bomen, maar blijkbaar was deze lagere bomenrij ook geschikt.

Kauw - Corvus monedula

De Kauw was in de beginjaren soms heel talrijk in de polders. Af en toe vlogen er groepen van 150-200 exemplaren rond. In de Veerpolder was dat tot 2014 altijd in de wintermaanden, in de Hennepoelpolder in de zomermaanden. Sindsdien worden dergelijke grote groepen niet of nauwelijk meer aangetroffen.
Net als de Ekster houden de Kauwen zich op aan de randen van het gebied, in de bomen en op het gras. Ook zij plukken de vacht van de schapen voor de nestbouw.

Kauw schapenvacht verzamelend.
De aanwezigheid van de Kauw liet in de beginjaren van de tellingen een heel verschillend beeld zien voor de beide polders. In de Veerpolder liep de aanwezigheid terug van bijna 70% naar 30% en het gemiddeld aantal exemplaren per telling halveerde. In de Hennepoelpolder verdubbelde de aanwezigheid van ca. 30% naar 60% en verdubbelde ook het gemiddeld aantal per telling. Vanaf 2013 zijn de groepen Kauwen die op het weitje bij de boerderij rondliepen echter verdwenen en is ook daar de aanwezigheid sterk afgenomen. De afname in de Veerpolder heeft zich na 2014 voortgezet.


Ontwikkeling van het gemiddeld aantal Kauwen per telling en het aantal
tellingen met Kauwen in de Veerpolder en Hennepoelpolder.

Zwarte Kraai - Corvus corone

De Zwarte Kraai is een regelmatige bezoeker van de polders, maar duidelijk minder frequent dan de Ekster en de Kauw. Ook deze kraai-achtige is in de jaren na de start van de tellingen in de Veerpolder gehalveerd qua percentage tellingen en afgenomen in aantal exemplaren. In de Hennepoelpolder is het verloop wat grilliger, maar ook daar lijkt sprake te zijn van een afname over de periode 2009-2017.


Ontwikkeling van het gemiddeld aantal Zwarte Kraaien per telling en
het percentage tellingen met Zwarte Kraaien in de Veerpolder en de
Hennepoelpolder.

Zwarte Kraai op de brugleuning in de Hennepoelpolder.

Overige Kraai-achtigen

De enige andere kraai-achtige die af en toe in de polders wordt gezien is de Gaai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.