Meeuwen en Sterns (Laridae)


Dwergmeeuw - Hydrocoloeus minutus

De Dwergmeeuw is een zeldzame gast in de polders. Hij houdt zich normaliter meer langs de kust op. Sinds 2009 kwam deze kleine meeuw een aantal keren langs in april-juni, helaas nooit tijdens de tellingen. Een klein aantal vloog meestal aan het begin van de middag het gebied in om samen met de Kokmeeuwen te foerageren in de Hennepoelpolder. Het betrof zowel volwassen als onvolwassen exemplaren.

Dwergmeeuw, april 2014 in de Hennepoelpolder.

Grote Mantelmeeuw - Larus marinus

De Grote Mantelmeeuw bezoekt sinds 2010 regelmatig de polders en doet daarbij zowel de Veerpolder als de Hennepoelpolder aan. Het gaat hierbij meestal om een enkel exemplaar, al worden er soms meerdere waargenomen. De meeste waarnemingen worden gedaan in de wintermaanden, maar in 2013 zaten er ook exemplaren in de tellingen van mei en juni. Vanaf 2013 is er een toename in het aantal waarnemingen.

Grote Mantelmeeuw.

Kleine Mantelmeeuw - Larus fuscus

De Kleine Mantelmeeuw is een zomergast in de polders. De eerste exemplaren verschijnen rond maart en de laatste verlaten de polders rond oktober. De hoogste aantallen worden bereikt in juni, in de Hennepoelpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Kleine
Mantelmeeuw in de Veerpolder over de periode 2009-2019.
De Klaas Hennepoelpolder wordt pas sinds 2010 bezocht door de Kleine Mantelmeeuw en in 2012 zaten er 120 in 1 telling. Sindsdien is het aantal weer gestaag aan het afnemen. In de Veerpolder is deze soort nooit talrijk.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Kleine
Mantelmeeuw in de Hennepoelpolder over de periode 2010-2017.
De Kleine Mantelmeeuw is een echte rover. In de tijd van de pullen van de eenden en ganzen, is regelmatig een - soms succesvolle - poging tot predatie te zien.

Kleine Mantelmeeuw met Grauwe Gans pul, 30 maart 2014.

Kokmeeuw - Chroicocephalus ridibundus

De Kokmeeuw is een jaarvogel met een opvallende aanwezigheid in de Veerpolder. Deze soort is in de winter het talrijkst. In april verdwijnt de Kokmeeuw grotendeels, om in juli weer in lagere aantallen terug te keren. Daarna gaan twee รก drie maanden de aantallen weer omlaag, om in november-december weer toe te nemen. Tijdens de voorjaars- en najaarstrek zijn de aantallen dus het laagst. De Kokmeeuw is de enige soort in de polders die dit patroon laat zien.

Kokmeeuwen.
Sinds 2012-2013 is de Kokmeeuw in de Veerpolder redelijk stabiel gebleven qua aantallen. Het percentage tellingen waarin Kokmeeuwen worden geteld, is na een sterke daling in 2013 weer gestegen naar waarden die in de buurt komen van de eerste jaren.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Kokmeeuw
in de Veerpolder over de periode 2009-2019.
Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Kokmeeuw
in de Hennepoelpolder over de periode 2009-2019.
Het gebruik van beide polders is duidelijk verschillend. In de Veerpolder zijn de Kokmeeuwen te vinden in het water, met name aan de zuidkant van het eiland. In de Hennepoelpolder zitten de Kokmeeuwen voornamelijk te rusten op het weilandje bij de boerderij en sinds 2014 op de landjes waar ze ook broeden.

Sinds 2014 is verspreid over beide polders een kleine broedkolonie van Kokmeeuwen gevestigd. Aan het uiteinde van verschillende rietkragen hebben ze een plekje gevonden om te nestelen. In april-mei 2014 ging het om ongeveer 10 nesten, een aantal dat sindsdien gestegen is naar naar schatting 100 in 2017. Met het verdwijnen van (delen van) de landjes van het 'helofytenfilter' neemt het aantal nesten nu weer af. Het exacte aantal is moeilijk vast te stellen vanwege de verborgen ligging van de meeste nesten.

Kokmeeuw-pullen in de Hennepoelpolder, 2014.

Stormmeeuw - Larus canus

De Stormmeeuw kan het gehele jaar door gezien worden in de polders, maar is voornamelijk een wintergast. Vanaf oktober-november nemen de aantallen toe en vanaf maart weer af.


Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Stormmeeuw
in de Veerpolder over de periode 2009-2019.
Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Stormmeeuw
in de Hennepoelpolder over de periode 2010-2019.

In de Veerpolder is de Stormmeeuw sinds 2009 sterk afgenomen, terwijl hij in de Hennepoelpolder in eerste instantie sterk is toegenomen. In die laatste polder is de Stormmeeuw pas vanaf 2010 aanwezig in de tellingen. Maar ook daar is de aanwezigheid, sinds 2013, ingestort.

Stormmeeuw in de Hennepoelpolder.

Visdiefje - Sterna hirundo

Vanaf half april tot en met half augustus is het Visdiefje aanwezig in de polders. Over de periode 2009-2013 is die aanwezigheid flink gestegen, van 20 naar 30% van de tellingen en in aantal van gemiddeld 1,5 naar 3 exemplaren per telling (incl. nulwaarnemingen). Zowel de aantallen als het percentage tellingen varieert sindsdien sterk.

De voorkeur van het Visdiefje gaat uit naar de Veerpolder. Het eilandje in het midden vormt een goede rustplaats en de sloten er omheen een goede jachtplek. Het komt regelmatig voor dat de Visdiefjes die tijdens de tellingen aanwezig zijn in beide polders worden geteld, omdat ze tijdens het foerageren regelmatig de grens oversteken. Dat betekent dat als het aanwezige aantal en de frequentie in de tellingen bekeken worden, het best gekeken kan worden naar alleen de gegevens van de Veerpolder.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Visdiefje
in de Veerpolder over de periode 2009-2019.
Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Visdiefje
in de Hennepoelpolder over de periode 2009-2017.
In 2018 broedde de Visdief voor het eerst in de polders, op het eilandje van de Hennepoelpolder. Het braamstruweel was daar in het voorjaar weggehaald en dat bood een mooie kale plek om te nestelen. Tegen het volgroeien van de jongen uit de (minimaal 4) nesten, was de begroeiing weer sterk toegenomen, waardoor de jongen niet altijd goed te zien waren. Ondanks de begroeiing aan het begin van het broedseizoen in 2019, heeft de Visdief ook in dat jaar gebroed in de Hennepoelpolder.

Drie Visdief-jongen in de Hennepoelpolder, 2018.

Visdief voor de huizen in Poelgeest.

Zilvermeeuw - Larus argentatus

In de eerste jaren van de tellingen was de Zilvermeeuw een veel geziene vogel tijdens de tellingen in de Veerpolder. Hoe het komt dat die aanwezigheid in 2012 kelderde, is niet bekend. Feit is dat na een toename de eerste 3 jaar de Zilvermeeuw bijna verdwenen is uit de Veerpolder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Stormmeeuw en de Kokmeeuw is deze afname niet gecompenseerd door een toename in de Hennepoelpolder. In die polder is de Zilvermeeuw pas sinds 2010 aanwezig tijdens de tellingen.

Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Zilvermeeuw
in de Veerpolder over de periode 2009-2019.
Ontwikkeling gemiddeld aantal en percentage tellingen met Zilvermeeuw
in de Hennepoelpolder over de periode 2010-2019.
De Zilvermeeuw is het hele jaar rond aan te treffen in de polders. Het aantal doorloopt het omgekeerde van de Kleine Mantelmeeuw. De Zilvermeeuw neemt in aantal toe als de Kleine Mantelmeeuw in aantal afneemt (sep-maa) en af als de Kleine Mantelmeeuw toeneemt (apr-aug).

Zilvermeeuw, Hennepoelpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.