Vinken en Gorzen

Vinkachtigen worden niet heel veel gezien in de polders, maar wel regelmatig. Nu de bomen rond de polders groter zijn, kun je het hele jaar rond vinkachtigen aantreffen. De gorzen zijn maar met 1 soort vertegenwoordigd, de Rietgors. Deze is wel een vaste gast in de tellingen.

Groenling - Chloris chloris

De Groenling laat zich pas sinds 2012 zien tijdens de tellingen. Voor die tijd kwam ik hem wel tegen in het coniferenbosje dat voorheen op de noordoosthoek van de Veerpolder stond, net buiten het telgebied. De Elzen en Berken aan de oostkant van de Veerpolder zijn de beste plek om deze vinkachtige te zoeken.

Ontwikkeling gemiddelde en percentage tellingen met Groenlingen
in de Veerpolder, 2009-2017.
De aantallen zijn elke keer laag, met 1-2 exemplaren per telling. Het percentage tellingen met Groenlingen stijgt wel gestaag, van 4% in 2012 tot ruim 20% in 2017.

Groenling in een berk de Veerpolder.

Putter - Carduelis carduelis

In tegenstelling tot de Groenling zit de Putter vanaf het begin in 2018 in de tellingen. De eerste jaren leverde vooral de Veerpolder veel Putters op in de herfst, als de distels zaad droegen. Sinds 2011 is dat niet meer zo, al tref ik er tijdens losse bezoeken nog wel eens tientallen. Ook het percentage tellingen met Putters neemt af.

Ontwikkeling gemiddelde en percentage tellingen met Putters
in de Veerpolder, 2009-2017.
In de Hennepoelpolder bevinden de Putters zich voornamelijk in het bosje bij de historische werf.

Putter in de Hennepoelpolder in een Els, 2017.
Ontwikkeling gemiddelde en percentage tellingen met Putters
in de Hennepoelpolder, 2009-2017.

Vink - Fringilla coelebs

De Vink houdt zich het meest op in de bomen aan de oostkant van de Veerpolder, net als de Groenling.

Man Vink in de Veerpolder.
In de Hennepoelpolder komt de Vink nauwelijks voor in de tellingen. Wel zit hij daar vaak net buiten het telgebied, onder andere bij de historische werf.

Na een toename tot 2011 is de Vink gestaag afgenomen. Een uitzondering was 2014, toen er een eenmalige opleving was. Na die tijd zat de Vink nog maar een enkele keer in de tellingen.

Ontwikkeling gemiddelde en percentage tellingen met Putters
in de Veerpolder, 2009-2017.

Rietgors - Emberiza schoeniclus

In de beginjaren was de Rietgors met name een vogel van de Hennepoelpolder. Hier is deze gors het hele jaar door te vinden, met de hoogste aantallen in de lente- en zomermaanden. Afgaand op het aantal zingende mannetje in het broedseizoen, schat ik dat er jaarlijks zo'n 3-4 paartjes broeden. Vanaf eind mei kunnen juvenielen en voerende oudervogels gezien worden.

Rietgors in de Hennepoelpolder, december 2017.
Ontwikkeling gemiddelde en percentage tellingen met Rietgorzen
in de Hennepoelpolder, 2009-2017.
Het aantal Rietgorzen in de Hennepoelpolder is redelijk stabiel, al zaten er in de beginjaren 2009-2010 meer dan tegenwoordig.

Gemiddeld aantal Rietgorzen per maand in 2017 vergeleken met het minimale
en maximale gemiddelde over de periode 2012-2016, Hennepoelpolder.
Sinds 2010 is de Rietgors ook te vinden in de Veerpolder. Daar begon het met een enkele keer en is het percentage tellingen in 2017 toegenomen tot boven de 50%. Inmiddels broedt de Rietgors ook in deze polder.

Ontwikkeling gemiddelde en percentage tellingen met Rietgorzen
in de Veerpolder, 2010-2017.

Overige Vinkachtigen

Af en toe worden de polders bezocht door andere vinkachtigen. In 2014 zat er een paartje Kneutjes op het talud van de spoorlijn, dat regelmatig een bezoekje bracht aan het telgebied.

Kneu in de Veerpolder, april 2014.
In januari 2018 zat in de bomen bij de historische werf een groep Grote Barmsijzen van minimaal 40 exemplaren. Deze soort is bezig met een opmars in Nederland en is voornamelijk in de wintermaanden aanwezig.

Grote Barmsijs in de bomen bij de historische werf.
Af en toe doen ook Sijsjes het gebied aan, net als de Grote Barmsijs in de wintermaanden. Tijdens de tellingen heb ik er nog nooit één mogen treffen, wel tijdens losse bezoeken.

Sijs op het pad rond de Veerpolder, november 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.